Преговорите с Македония са приоритет за Европейската общност през 2020 г.

0

Работният план на ЕК включва конкретни стъпки, които изпълнителната власт на ЕС ще предприеме през годината, за да постигне политическите ангажименти, определени в началото на мандата, научи evromedia.bg

Работната програма на ЕК включва конкретни стъпки, които изпълнителната власт на ЕС ще предприеме през годината за постигане на политическите ангажименти, формулирани в началото на мандата. Това са екологичен преход, дигитално общество, по-голяма устойчивост на икономиката и по-силната роля на Европейския съюз на световната сцена.

Именно в тази област е споменато разширяването на Евросъюза и по-специално започването на преговорите със Северна Македония и Албания през 2020 г.

„ Европейският съюз се ангажира да задълбочи партньорството си със Западните Балкани, регион, с който споделя много. Надеждната перспектива за присъединяване на региона е от първостепенно стратегическо значение за Европейския съюз и за самия регион, което ще бъде потвърдено от приноса на Комисията за срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“

Европейската комисия обещава “да продължи да настоява за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания”, като същевременно ще се посвети на подобряване на процеса на присъединяване към ЕС чрез нова методология и по-силна инвестиционна рамка.

Западните Балкани и Африка са основните приоритети на Европейската комисия по отношение на външната политика и ролята на ЕС в света. ЕС ще “продължи да се бори” за “ред, основаващ се на правила” и всички инициативи на работната програма ще имат силно външно измерение за засилване на геополитическата роля на Европейската комисия.

Прегледана: 1016

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече