Цената на храната в България: Когато портмонето е празно, всичко е скъпо

0

От няколко седмици насам в Германия се води дебат за цените на хранителните продукти. Кога цената е поносима – за производителя, но и за потребителя? И трябва ли държавата да контролира цените, въвеждайки ценови минимум за някои продукти, или не?

Германските производители се оплакват, че големите вериги супермаркети налагат дъмпингови цени – това застрашава поминъка на животновъдите и земеделците. Налагането на минимални цени би зарадвало производителите, но пък от него биха пострадали по-бедните потребители. Днес германецът харчи средно 10% от доходите си за храна, пише в свой материал „Дойче веле“.

Когато портмонето е празно, всичко е скъпо…

По-тежко е положението за потребителите в България. В репортаж за обществено-правната германска медия АРД журналистът Сръджан Говедарица посочва, че в България цените на някои основни хранителни продукти – като мляко, сирене и яйца – се движат около средното ниво за Европа. Но пък заплатите са доста по-ниски. Говедарица сравнява цената на прясното мляко в България и Германия и установява, че в Германия то може да се намери дори и по-евтино. В България литър прясно мляко струва около 1,15 евро, казва той. А в германските вериги супермаркети то може да се намери дори за 0,79 евро.

Днес българинът харчи средно 30% от доходите си за храна, т.е. три пъти повече, отколкото германецът, посочва Говедарица. През 2019 година средното брутно възнаграждение в източноевропейската страна е било около 600 евро на месец (по данни на НСИ). Средната пенсия в България днес е под 200 евро, а минималната пенсия е 125 евро. Това прави изхранването особено трудно за възрастните хора. „Затова и много български пенсионери се опитват да се изхранват сами – те отглеждат зеленчуци, плодове, а и животни“, подчертава Говедарица в репортажа си за АРД.

Само за сравнение – минималната пенсия във Франция, която от началото на 2019 година въведе минимални цени на някои хранителни продукти, е почти пет пъти по-висока от българската – 629 евро. В Испания тя е 634,50 евро за човек в самостоятелно домакинство. А в Португалия минималната пенсия представлява 30% от средния месечен доход, но не по-малко от 419,22 евро.

„Според изчисленията на българските синдикати един българин трябва да разполага с поне 113 евро на месец за храна, за да се изхранва относително пълноценно и здравословно“, посочва още Говедарица в своя репортаж.

„Зеленчуците в България имат истински вкус“

В България някои хранителни продукти може и да са по-скъпи, отколкото в Германия, но като цяло храната в източноевропейската страна е по-изгодна. Поне това сочи анализ на Евростат от лятото на 2019. Според него през 2018 година в България са били отчетени едни от най-ниските цени на хранителните продукти и безалкохолните напитки в ЕС. В България те са достигнали 74.8% от средното за ЕС. Това отрежда на страната 26 място от 28 държави. Само в Полша (68%) и Румъния (65%) е било по-евтино.

От публикации в блога на германците Франц и Сузане от (bulgarien-franz.de), който предлага любопитна информация за живота в България, става ясно, че е много важно къде точно пазаруваш в източноевропейската страна – дали на пазара, или в магазин, а и в кой град. Според автора Франц като цяло в България човек може да се изхранва с около 30% до 50% по-евтино, отколкото в Германия – разбира се, ако се пазарува на „правилното място“.

Франц посочва още, че в България зеленчуците са много по-вкусни, отколкото в Германия. „Зеленчуците в България имат истински вкус! И са много по-качествени от това, което се продава в Германия.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече