Как ще ги стигнем европейците?

0

Как ще ги стигнем европейците от развитите държави на голямото семейство, наречено ЕС? Със сигурност няма да е лесно, както е сигурно и че само с мрънкане и търсене на права няма да стане. Защото има и задължения. И те са еднакви за всички.

Една от целите на ЕС беше до 2020 г. да бъдат обхванати 95% от 4-годишните в системата на предучилищното образование. Тя е постигната, но не и от България. Нашите по-скромни резултати се компенсират от демократични държави като Ирландия и Франция, където 100% от децата ходят на детска градина. Над 95% от малчуганите ходят на забавачка и в Белгия, Австрия, Германия, Дания, Люксембург и т.н. Странно защо родителите от тези страни не се притесняват, че се ограбва детството на децата им? Ами защото разбират, че ползите са много повече.

Децата, които ходят на детска градина, хем си играят, спят и се хранят при ясно установен режим, хем общуват с връстници на своята възраст, хем научават и полезни неща. И когато станат на 15 години, показват 3 пъти по-добри резултати в училище от тези, които са си стояли вкъщи при баба. Или да си признаем честно – най-вече пред телевизора. Само че с него не можеш да си говориш и да си играеш, не можеш да задаваш въпроси и да получаваш отговори, а само гледаш. И после се чудим защо децата ставали асоциални и агресивни. И най-често търсим причината някъде другаде, а не в нас.

Децата са нашето огледало. Всички родители искаме най-доб­рото за тях, а то започва от ходенето на детска градина. Източник Аз Буки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече