Капан с евтините апартаменти! Брокери мамят с продажби „на зелено” и рухнали кооперации

0


Ако ви предстои покупка на апартамент, отваряйте си очите на четири и не се хвърляйте на оферти с подозрително ниска цена. Ако брокерите ви предложат имот, чиято цена ви кара да  подскочите от радост, защото „сте открили” хем евтин, хем просторен апартамент, спрете се. Може да става въпрос за класическата измама, която напоследък продъни джобовете на не един бъдещ собственик.

Оказва се, че на пазара масово се предлагат апартаменти в кооперации „на зелено“ на фалирали строители, както и жилища в стари блокове, които или имат нужда от тежки ремонти, или са почти пред рухване. Цените на тези имоти са атрактивни, в добри квартали са и винаги ви навират в очите отстъпки от 25-30 на сто. Така ако имотът в столицата ви излиза по 450-500 евро квадратния метър, бъдете наясно, че тук има някакъв капан. Тези цени са твърде ниски за район в рамките на София.

„Цена, по-ниска от 650-700 евро за квадрат, е чиста измама”, предупреждават и опитни брокери.

Излишно е да се споменава, какво се случва, ако си купите апартамент в строеж, който все още е на изкоп и е въпрос само на обещания кога блокът ще бъде готов. Най-често, предприемачът не разполага с достатъчно средства за довършване и фалира, а строежите стоят с години недовършени.  


В много от случаите, градежът спира до етап Акт 14 или дори по-рано. Ниската продажна цена сега означава заплащане до една десета повече от стойността на имота по-късно, когато се издаде Акт 16. Зад такива имоти най-често прозират проблеми с терените, фалити на строители и всякакви други  бъдещи главоболия.
Другият особено неприятен случай, който също е реална измама на имотния пазар, са жилища в стари блокове с куп проблеми и капани, които после може да ви струват десетки хиляди лева и много скъсани нерви.


Обикновено собственици на непродаваеми жилища търсят добри брокери, за да успеят да ги пласират. Печените в занаята няма и да ви споменат, че например апартаментът на последния етаж е с течащ покрив, щом завали дъжд, или пък че кооперацията е направена от некачествен панел и всеки звук от съседите се чува, което прави непоносимо обитаването на подобен имот. За тези проблеми брокерите няма да ви споменат и е възможно да ви притискат много бързо да решавате, за да не ви изпуснат като клиент.
Естествено, ако клиентът е по-информиран и разбира от строителство, е възможно сам да открие дефектите, при което започва пазарлък с брокера. Принципно обаче бъдете наясно, че от старото строителство има сериозен отлив и не бива да се съгласявате да плащате скъпо за имот в мухлясала стара сграда, освен ако не е на пъпа на София.

Не се поддавайте и на брокери, които ви излизат с най-елементарния класически трик – че трябва да отговорите купувате ли имота в рамките на 48 часа например, защото има още клиенти, които едва ли не са готови веднага да платят. Ако докато правите оглед, чуете, че посредникът разговаря с мним клиент, който уж настоява да купи имота и само чака вие да се откажете, бъдете сигурни, че ви мамят с евтина театрална сценка. Най-вероятно отсреща не е никакъв мераклия да купи имота, а подставен служител на фирмата за недвижими имоти, който трябва да ви „инжектира” да извадите парите.


Бъдете много внимателни и с имотите в старите  сгради. Например наскоро бе пусната обява за стар тристаен в западна София, близо до центъра и спирка на метрото. Цената е атрактивна – обявена с една четвърт по-ниска от пазарната. В крайна сметка се оказва, че сградата е строена през 40-те години на миналия век, има огромни проблем в конструкцията, зеят цели процепи и е опасна за живеене. 

Собствениците на жилища обаче не предприемат никакви мерки, не изпълняват препоръки на общината за отводняване и при дъждовно време, водата отива директно в основите и ги подкопава.
Ако трябва да ремонтирате подобна сграда, всички собственици ще трябва да се бръкнат допълнително с по над 15 000 лева и така цената на имота реално се оскъпява. Затова и експертите препоръчват да се купуват нови жилища, които все още са в период на строеж и така излиза по-евтино. Естествено, трябва да се информирате дали предприемачът е надежден.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече