Европейската централна банка ни дръпнала ушите за еврото

0

След шумната пиар акция на парламента, който гласува решение за влизането ни в ERM II само при определен курс на лева спрямо еврото, Европейската централна банка се е самосезирала и e дръпнала ушите на управляващите, пише Lupa.bg.

След като месеци наред премиерът настоятелно лобираше за бързото влизане на България в чакалнята на еврозоната, вчера Бойко Борисов изненадващо даде крачка назад по темата. На тържеството по случай 30-тата годишнина на КНСБ той посочи, че управляващите „няма да насилват“ влизането на страната ни в ERM II, защото “народът не е напълно убеден”.

„Докато няма абсолютен консенсус, няма да насилваме влизането в чакалнята“, категоричен беше Борисов.

Този негов ход обаче си има своето рационално обяснение.

Истината е, че самият управител на БНБ Димитър Радев бил в шок от неочакваната позиция на министър-председателя, сподели пред Lupa.bg депутат от Комисията по финанси в парламента. „Обадих се на шефа на БНБ и го попитах: Митко, какво става? А той ми отговори – ами и аз не знам защо стана така”, разказа народният представител.

Събитията общо взето се развили в следния порядък: тъй като решението на Народното събрание България да преговаря за присъединяване към еврозоната само при сегашния валутен курс противоречи на самото изменение на закона и няма правна тежест в ЕС, юристите на ЕЦБ се самосезирали и попитали управляващите що за нормативен акт е това.

Те не разбрали абсурда – българската страна да променя закон, с който казва на ЕС – ще договаряме различен курс, и в същото време да гласува решение, че няма да се съгласи на различен курс!

Властта се опитала да надхитри европейските си колеги и първоначално изпратила на ЕЦБ само промените в закона, без въпросното решение на парламента. Представителството на ЕЦБ в България обаче бързо поправило този пропуск и се самосезирало.

„Това решение, с което уж заковаваме курса и се заканваме да се откажем от еврото, ако ни предложат друг курс, е напълно популистко и имаше за цел единствено да успокои народа”, признаха пред Lupa.bg народни представители от различни парламентарни групи.

Всички в парламента обаче бяха забелязали светкавичния завой в позицията на министър-председателя. „Лошото е, че подобно неадекватно решение без никаква стойност гласувахме и за ТЕЦ-овете – че няма да ги спираме“, коментираха под сурдинка депутати.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече