Пътят към еврозоната – страхове и ползи

0

„Трудно бихме могли да говорим за междуинституционална война, защото президентската институция няма капацитета и ресурса да се противопоставя на изпълнителната власт – чисто институционално“, каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев в коментар на напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Според политолога това, което наблюдаваме, не е война, а сблъсък на съизмерими по своя обем егота, които не могат да съжителстват на едно и също място, защото няма достатъчно жизнено пространство около тях. В България сблъсъкът не е между институции, а между политици, които имат амбицията да решават нашето бъдеще, категоричен беше той и добави: 

„Президентът е силен заради това, че има трибуна да говори и заради нещата, които може да каже от тази трибуна, но това не би могло да доведе до блокиране на институциите“, обясни още доц. Стойчев. 

Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев

Според него тази битката се води в момента, за да се роди алтернатива на иначе безалтернативното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ: „Един друг генерал се появява, със същата амбиция, и той демонстрира своето желание да го направи“. „Оставаше и Слави Трифонов да се намеси в спора и щяхме да мерим трима лидери, които търсят своето пространство“, коментира в предаването „Неделя 150“ социологът Марчела Абрашева, в контекста и на резултатите от социологическото проучване на „Тренд“, според което партията на Трифонов е трета политическа сила.

Еврото – ползи и страхове

Темата за еврозоната ще бъде много важна и политическите партии си играят с нещо, което ще реши и електоралните съотношения, смята Абрашева. Доц. Стойчев посочи, че преобладаващото експертно мнение е, че от еврото България може само да спечели. Той добави, че подходът на политиците е много важен, за да могат да бъдат оценени от хората ползите от еврото:

„Борисов е усетил, че ако се конфронтира директно и каже, че няма да се обсъжда и решението вече е взето, това ще създаде повече съпротива. Хората ще си кажат, че има нещо, което не е както трябва, щом ни карат насила“.Според Абрашева трудно се комуникира темата и не само икономическите аргументи са важни: „Голяма част от хората ще продължат да се притесняват, защото нямат доверие на политици и институции. Това няма как да го променим“. 

Марчела АбрашеваТя припомни, че присъединяването на България към еврозоната не е само въпрос на готовност на страната ни, но е и въпрос на покана.

Референдум за еврозоната е безсмислена стъпка. Ако политическите партии – официалните, системните, признатите политически партии – си представят, че ще водят дебат помежду си за еврото, няма да е така. Те ще водят дебат с многобройните малки и нововъзникнали партии, които за своите 5 минути внимание могат да кажат каквото и да било, защото те отговарят само за себе си„, посочи Марчела Абрашева и добави, че ГЕРБ са успешна партия, защото през всички години успяваше да се предпази от крайности, зад които са заставали други политически формации.

По думите на доц. Стойчо Стойчев няма оформено обществено мнение по темата за еврозоната, а в такава ситуация много хора се поддават на внушения и манипулации. Той посочи, че дебатът за еврото е трябвало да се води отдавна.

Според него в по-големия пазар на еврозоната ще има по-голяма конкуренция, което означава по-голям избор на по-добро качество на по-ниски цени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече