Иновативни платформи в Испания

0

Инвестициите в технологични иновативни платформи създават динамична среда, в която процъфтява креативността, казва Роза Менендес, президент на основната научна агенция в Испания – Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), пише в новия си брой Аз Буки.

В различие от традиционния модел през април 2018 г. са създадени дванадесет широки академични и индустриални сътрудничества в междудисциплинарни области на научни изследвания, включително квантови технологии, батерии и устойчива пластмаса.

Основната причина за това е да се създаде „ново отношение към експериментите“ в централната система за финансиране на научни изследвания в Испания, казва Менендес. „Трябваше да си поставяме предизвикателства всеки ден и да направим науката си по-интердисциплинарна. Идеята беше да накараме хората да работят заедно по един по-организиран начин“, казва тя пред „Сайънс/Бизнес“ (Science | Business).

Близостта и разговорите между изследователи от различни среди ще насърчат креативността и ще помогнат на страната да се справя в една все по-конкурентна среда, казва тя. „Ние създадохме платформите, защото трябваше да мислим по-мащабно и да проявим повече амбиция.“

Научната агенция CSIC, която Менендес управлява от 2017 г., наблюдава 120 научни центъра в Испания. От тях излизат над 30 предложения за платформи; 12 осъществяват това и почти две години след това се развиват много добре, казва Менендес.

Всяка платформа обединява академични изследователи, компании и неправителствени групи, които заедно си поставят цели. За стимулиране на тяхната работа са отпуснати общо 20 милиона евро за финансиране на нови идеи, като от корпоративните партньори се очаква да дадат и парични средства. Платформите обединяват 500 изследователски групи и са привлекли 100 компании.

Всичко това е в съзвучие с новите изследователски мисии, ръководени от ЕС, които предстои да бъдат създадени в рамките на следващата изследователска програма „Хоризонт Европа“. „Платформите „поставят страната в много силна позиция да се присъедини към мисиите на ЕС – казва Менендес. Предлаганите мисии, близки до междудисциплинарните водещи проекти в областта на мозъка, графена и квантовите изследвания в „Хоризонт 2020“, ще бъдат насочени към специфични проблеми, включително борбата с рака и замърсяването на морето с пластмаса.“

Испанските платформи имат известно сходство и с общностите на знанието и иновациите, създадени от Европейския институт за иновации и технологии, които също събират различни изследователски групи по определени теми. Първите 12 платформи ще работят три години и в зависимост от представянето си някои ще продължат, други ще бъдат спрени, каза Менендес.

Идеята е да се разшири концепцията. „Ние искаме да ги насочим допълнително към университетите“, добавя Менендес. Няколко университета вече са косвено включени в платформите чрез институти, свързани с университети.

Менендес се надява, че платформите могат да използват част от новите вътрешни инвестиции, идващи в Испания, които са нараснали след резултата от референдума за Обединеното кралство през 2016 г.
за сметка на привличането на чуждестранен капитал към Обединеното кралство.

„По-лесно е да се включат малки и средни предприятия, отколкото по-големите компании“, казва тя. Но има и изключения – Ай Би Ем например се присъедини към платформата за квантови технологии.

Общата инвестиция на правителството в областта на науката, около 1,2 на сто от БВП, остава ниска в страна, която преживя промяна след икономическото десетилетие на световната финансова криза. Като непосредствена последица от 2009 г.
до 2013 г. испанският бюджет за наука спада с почти 40 на сто.

„Загубихме много учени по време на катастрофата. Нашите съоръжения и оборудване бяха отлични; проблемът беше в задържането на хората. Но отново нарастваме“, казва Менендес. Нещата отново си идват на мястото, като увеличението на испанските помощи за научни изследвания на ЕС сочи възстановяването на системата на научноизследователска развойна дейност в страната.

CSIC се нарежда в челната петица по успешни кандидатури за финансиране по „Хоризонт 2020“ заедно с германската мрежа „Maкс Планк“, Френския национален център за научни изследвания и „Юнивърсити колидж“ в Лондон.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече