Еврокомисарят Мария Габриел пред в. „Аз-буки“: „Еразъм+“ все още е твърде елитарна

0

Дискусиите с учители и ученици най-пряко показват на нас, в Европейската комисия, дали сме на прав път по отношение на  новите политики, които ще бъдат заложени в новия период.  „Еразъм+“ е програмата символ за младежите в цяла Европа. Изследвания днес сочат, че на въпроса кои са трите най-важни истории на успеха на евроинтеграцията, европейските граждани на първо място – и то над 90 на сто от хората, определят програмата „Еразъм+“. За мен е много важно за новия период Програмата да бъде с увеличен бюджет. Затова през следващите месеци ще продължаваме да настояваме за двойно увеличение на бюджета.

Знаете, че ЕК е още по-амбициозна. Иска ми се Програмата да бъде по-приобщаваща, да се даде възможност на повече училища, ученици, на повече малки организации да се включат. Защото Програмата е успешна, но все още твърде елитарна – едва 2 – 3 процента от младежите са имали мобилност по „Еразъм“. Необходимо е през новия период да имаме и нови, различни мобилности. Най-напред смятам да предложа създаването на „Зелен Еразъм“. Днес младите хора ясно показват, че искат да се направи необходимото за климатичните промени, и аз ще им предложа те да се включат, да не чакат други да го правят на тяхно място. Искам да въведа нови възможности за мобилност чрез цифровите технологии – т.нар. виртуална мобилност. Да дадем възможност цели класове да се срещат с други деца, преди да се осъществи физическата мобилност. Така те да имат доверие в себе си по отношение на познаване на култура, по отношение на владеене на език. Не е толкова спонтанно това. Разбира се, за мен ще бъде важно да дадем много повече възможности за учителите да се сключват в тези мобилности. Без мотивирани учители, без самите те да имат достъп до обучение, трудно ще предадем тази страст на децата. Аз искрено вярвам във важната роля на учителя и имам специален акцент върху нея.

Българският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел участва в кръгла маса с ученици и учители от Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект“ – Плевен. Акценти в обсъжданите теми са новостите в програмата „Еразъм+“, възможностите в областта на професионалното образование и обучение. Сред дискутираните въпроси, важни за младите хора, е и ролята на цифровото образование.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече