Нормално: Боби Манекена взе три плажа на концесия

0

Бившият борец Борислав Желязков, по-известен като Боби Манекена, взе трети плаж на концесия на юг от Бургас. Противникът на експанзията на веригата „Лафка“ преди години пък Николай Димитров спечели стопанисването на плаж „Крайморие“ в Бургас. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

Министерският съвет раздаде в сряда нова порция концесии на морски плажове за 20 години.

Без промяна на цената за шезлонг и чадър на плажа „Приморско-юг“

Правителството определи фирмата на Борислав Желязков „Луксор прим“ ЕООД за концесионер на плажа „Приморско-юг“. Дружеството на бившия съпруг на Маги Желязкова се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 години да запази сегашните цени от по 7 лв. с ДДС за чадър и за шезлонг в зоната за платени плажни принадлежности на морския бряг, е посочено в съобщението, пише „Медиапул”.

Държавата търсеше минимално концесионно възнаграждение за плажа от 109 747 лв. без ДДС. „Луксор прим“ ЕООД ще плати 118 189 лв. без ДДС за първата година от срока на концесията, а за всяка следваща ще се изчислява по методиката за определяне на минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове и предложения от концесионера размер на роялти от 2.80 на сто без ДДС.

Освен това „Луксор прим“ ЕООД обещава да инвестира в спортно-развлекателни дейности на морския плаж 203 280 лв. с ДДС.

Плажът „Приморско-юг“ е разположен в югоизточната част на град Приморско. Крайбрежната плажна ивица е 42 123 кв. м, а активната ѝ плажна площ е 16 402 км, по данни на Министерството на туризма.

До плажа може да се стигне след като се мине покрай пристанището на Приморско. Там има въжен мост, който минава над Дяволска река. Миналата седмица правителството даде също на „Луксор прим“ и плажа „Дяволска река-1“, който е съседен на „Приморско-юг“.

Така бившият борец Борислав Димов Желязков, известен като Боби Манекена, вече ще стопанисва три плажа на юг от Бургас. През 2018 г. той спечели „Китен-Атлиман“, но с друго дружество – „Атлиман-2“.

Фирмата „Луксор прим“ е учредена от Борислав Желязков през ноември 2019 г. около седмица преди да стартират концесионните процедури за двата плажа в Приморско.

Шезлонгът и чадърът на плажа „Краймореие“ поскъпват

Правителството определи досегашния наемател на бургаския плаж „Крайморие“ – „Булсевън“ ЕООД, за негов концесионер. Тясната, на дълга пясъчна ивица е в залива Ченгене скеле.

За целия срок на договора за концесия от 20 години „Булсевън“ се задължава да предоставя чадъра и шезлонга на цена до 10 лв. всеки. За сравнение миналото лято цените са били по 6 лв. за принадлежност, по данни на Министерството на туризма. През 2017 г., когато „Булсевън“ взема под наем плажа е обещал цена от по 3.50 лв. за чадър и шезлонг, а наемната цена, която е платил е била 45 056, 67 лв. без ДДС.

Сега „Булсевън“ ще плати годишно концесионно възнаграждение за първата година от 48 186.18 лв. без ДДС, при търсена минимална такса от 47 232 лева без ДДС. И тук възнаграждениетож за всяка година ще се определя от методиката и предложеното от концесионера роялти от 10.10 на сто без ДДС.

Дружеството „Булсевън“ е еднолична собственост на Николай Колев Димитров, показва справка в Търговския регистър. Николай Димитров стана известен през 2014 г., когато оглави протестите в Бургас срещу превземането на атрактивни места от веригата „Лафка“, която наскоро затвори обектите си след забраната на частните лотарийни билетчета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече