Пловдивски магистрати заседаваха извънредно по скайп

0

Номерът на двама наркодилъри да променят мерките си за неотклонение не мина

Извънредните мерки в страната наложиха Апелативният съд в Пловдив да проведе първото си дело чрез скайп връзка, предаде репортер на evromedia.bg. Видеоконферентната връзка с обвиняемите бе за искане за промяна на мярка за неотклонение. Дистанционното правораздаване се осъществи съгласно Заповед на председателя на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова, с която се регламентира протичането на процеса.

Съдебната зала бе оборудвана със специална техника, чрез която съдебният състав, прокурорът и адвокатите осъществиха визуална и аудиовръзка с подсъдимите, които се намираха в ареста. По този начин бяха взети всички мерки за ограничаване на разпространение и зараза с коронавирус, предвид извънредното положение. Участниците в процеса в залата – съдебен състав, прокурор, адвокат, секретар, бяха със защитни маски и предпазни ръкавици. Цeлтa нa пpeдпpиeтитe мepĸи e ocигypявaнe в мaĸcимaлнa cтeпeн зaщитaтa нa здpaвeтo и живoтa нa вcичĸи yчacтвaщи в cъдeбнитe пpoизвoдcтвa лицa.

Иновативният метод за правораздаване не донесе очаквания резултат за подсъдимите двама мъже и ги остави в ареста, като отхвърли като неоснователни жалбите им за промяна на мерките за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки такива.

Съдът прецени, че от проведените разпити и от събраните доказателства до момента, въпреки ранния етап на разследване, може да се направи обосновано предположение, че единият от обвиняемите е извършил престъплението, в което е обвинен. Повдигнати му са две обвинения за това, че в периода от 4 до 13.03.2020 г. той е държал и разпространявал високорискови наркотични вещества, а именно 0.5 грама „бонзай“ и 11 милилитра метадонов хидрохлорид в квартал „Столипиново“. От съдебната справка за лицето е видно, че той е осъждан 6 пъти до сега и е извършил последните деяния в условията на опасен рецидив. Предвид изявленията му, че работи извън страната, но има един адрес по документи, а живее на друг, съдът прецени, че при по-лека мярка за неотклонение има опасност обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление. За това го остави в ареста.

Вторият обвиняем, също остава в ареста. Срещу него е подигнато обвинение за това, че като е бил оборудван с маска и нож, в тъмната част на денонощието, заплашил продавачка в магазин за алкохол и извършил грабеж на 170 лева.

Съдът прецени, че предвид доказателствата, събрани до момента, има достатъчно данни, които дават основания да се направи обосновано подозрение в голяма степен на съпричастност към деянието в което вторият обвиняем е обвинен. Той е осъждан многократно. Заради това съдът прецени, че мъжът е личност със завишена обществена опасност и при по-лека мярка за неотклонение, има опасност да се укрие и да извърши престъпление. Определенията на Апелативен съд – Пловдив са окончателни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече