Какво се случва в белите дробове при заразяване с Ковид-19?

0

Когато в края на 2019 г. в болниците в китайския град Ухан започват да постъпват първите хора с пневмония, лекарите не подозират пред какъв ужас ще се изправи света няколко месеца по-късно. Озадачени са обаче от причинителя. След направените изследвания става ясно, че е открит нов коронавирус, наречен по-късно Sars-CoV-2 или Covid-19. Той се оказва виновен за тежкия остър респираторен синдром.

Заболяването, причинено от Covid-19, причинява от много леки до много тежки състояние. За щастие повечето заразени имат ,оплаквания като простудно заболяване, съобщават експертите от Световната здравна организация (СЗО). И допълват, че около 80% от хората с Covid-19 се възстановяват напълно, без да се нуждаят от специализирано болнично лечение. Само около един на шестима се разболява по-сериозно и развива симптоми като затруднено дишане, упорита кашлица и треска. Въпреки това именно тези тежки случаи карат много хора да се питат, кога и как коронавирусът прераства в интерстициална пневмония?

Пациентите се разделят според симптомите

Здравните експерти твърдят, че хората, които се заразяват с Covid-19, могат да бъдат разпределени в четири широки категории. Най-леко е състоянието на онези, които медиците наричат „субклинични“ – те имат вируса и могат да го предават, но нямат симптоми.
Във втората група попадат всички, които са с инфекция в горните дихателни пътища – те се оплакват от кашлица, леко повишена телесна температура, главоболие и може би конюнктивит. Тези пациенти с незначителни симптоми също са в състояние да предават вируса, макар да не са наясно с това, че са заразени, уточняват експертите.
В най-голямата група попадат онези, които дават положителни проби за заразяване с Covid-19 и се оплакват от грипоподобни симптоми, които ги карат да си останат в леглото за няколко дни и не им позволява да отидат на работа. Става дума за треска, болка в мускулите и ставите, кашлица, безапетитие и обща отпадналост.
В четвъртата група пък попадат всички заразени с коронавируса, киито развиват тежки усложнения – като пневмония, сърдечни или бъбречни проблеми. Опитът на китайските лекари показва, че от всички, които са потърсили помощ и са дали положителни проби за Covid-19, само 6% са имали тежки усложнения, изчистващи хоспитализация. А от СЗО допълват, че възрастните хора, както и по-младите хора с високо кръвно налягане, диабет, проблеми със сърцето и белите дробове, е най-вероятно да развият тези най-тежки симптоми.

Пневмонията протича със задух и умора

Проникването на вируси в дихателните пътища се осъществява по въздушно-капков път. Специалистите обясняват, че вирусните инфекции са характерни за по-студените месеци от година, като тяхното най-тежко усложнение е пневмонията. Долу-горе това се случва и при заразяването с Covid-19. Хората развиват треска и започват да кашлят. Това е в следствие на инфекцията, която е плъзнала по т.нар. „белодробно дърво“ (въздухоносните пътища).
Пневмонията се развива бързо и протича с висока телесна температура, задух, кашлица, отделяне на храчки и необичайна умора. В хода на този процес лигавицата на дихателните пътища се възпаляват. Това от своя страна води до дразнене на нервите в лигавицата на дихателните пътища. И това стимулира упоритата кашлица. Не рядко в хода на болестта се засяга и сърцето (развива се миокардит) и настъпва сърдечносъдова недостатъчност.
При пневмония въздухоносните пътища и микроскопичните мехурчета в края им се изпълват със слуз. Така те се успяват да наситят кръвта с достатъчно кислород, намалявайки способността на организма да се освободи от въглеродния диоксид. Здравият човек вдишва за един час 20-30 литра кислород и издишва 18-25 литра въглероден диоксид.
Но при възпаление на белодробните пътища параметрите се нарушават и това става причина за смърт при особено тежките състояния.

Пневмонията при Covid-19 е по-различна

Повечето видове пневмонии, които са познати на медиците и които те лекуват в болнични условия, са бактериални и се овладяват добре с предписването на антибиотици. По данни на китайските медици обаче пневмонията, причинена от Covid-19, протича значително по-тежко.
Коронавирусната пневмония засягат целите бели дробове, а не само малки части от него. При познатите форми на това заболяване, след като се появи инфекция в белия дроб, първият отговор на тялото е свързан с унищожаването на вируса или ограничаването на неговото размножаване. Оказва се обаче, че при хората със сърдечни или белодробни проблеми, с диабет, с хипертония, с бъбречни или чернодробни увреждания този „първи механизъм за реагиране“ се сработва. Ето защо медиците твърдят, че на най-голяма опасност са изложени хората над 65-годишна възраст и хронично болните.
Китайският опит показва, че най-много смъртни случаи е имало сред мъжете, които са дългогодишни пушачи. Някои епидемиолози обаче предполагат, че при американците и европейците голям проблем за влошаването на болестта ще изиграя наднорменото тегло. То се свързва с увреждане на черния дроб, бъбреците и сърцето. А това са част от потенциалните мишени на новия коронавирус. При увредено сърце пневмонията може да бъде наистина смъртоносна, въпреки добрите медикаменти, с които болниците ни разполагат.
Важно е също така да се помни, че колкото и да е здрав и активен даден човек, рискът от това да развие пневмония след заразяване с Covid-19, нараства с възрастта. Това е така, защото имунната система започва да отслабва след 40-годишна възраст.

Лечението зависи от тежестта на болестта

За съжаление няма нищо, което да предотврати развитието на пневмония при заразяване с Covid-19. През последните месеци медиците по цял свят изпробват различни лекарства, надявайки се да открият най-добрата комбинация от антивирусни препарати, която може да се справи с инфекцията. В момента няма установено лечение, провежда се терапия с оглед на вида и тежестта на симптомите.
В случай, че се налага интензивно лечение, пациентите имат нужда от белодробна вентилация. При 20% от пациентите се налага подаването на високи нива на кислород, докато дробовете им отново могат да функционират нормално и докато с възстановят, се казва в един от докладите на СЗО. Експертите отчитат също така, че повечето пациенти с пневмония също така са изложени на риск от развитието на вторични инфекции, така че те трябва да бъдат лекувани както с антивирусни препарати, така и с антибиотици. Въпреки всичко обаче, хората трябва да са наясно, че има и твърде тежки случаи, които завършват със смърт, въпреки усилията на медиците.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече