Какво се случва в белите дробове при заразяване с Ковид-19?

0

Когато в края на 2019 г. в болниците в китайския град Ухан започват да постъпват първите хора с пневмония, лекарите не подозират пред какъв ужас ще се изправи света няколко месеца по-късно. Озадачени са обаче от причинителя. След направените изследвания става ясно, че е открит нов коронавирус, наречен по-късно Sars-CoV-2 или Covid-19. Той се оказва виновен за тежкия остър респираторен синдром.

Заболяването, причинено от Covid-19, причинява от много леки до много тежки състояние. За щастие повечето заразени имат ,оплаквания като простудно заболяване, съобщават експертите от Световната здравна организация (СЗО). И допълват, че около 80% от хората с Covid-19 се възстановяват напълно, без да се нуждаят от специализирано болнично лечение. Само около един на шестима се разболява по-сериозно и развива симптоми като затруднено дишане, упорита кашлица и треска. Въпреки това именно тези тежки случаи карат много хора да се питат, кога и как коронавирусът прераства в интерстициална пневмония?

Пациентите се разделят според симптомите

Здравните експерти твърдят, че хората, които се заразяват с Covid-19, могат да бъдат разпределени в четири широки категории. Най-леко е състоянието на онези, които медиците наричат „субклинични“ – те имат вируса и могат да го предават, но нямат симптоми.
Във втората група попадат всички, които са с инфекция в горните дихателни пътища – те се оплакват от кашлица, леко повишена телесна температура, главоболие и може би конюнктивит. Тези пациенти с незначителни симптоми също са в състояние да предават вируса, макар да не са наясно с това, че са заразени, уточняват експертите.
В най-голямата група попадат онези, които дават положителни проби за заразяване с Covid-19 и се оплакват от грипоподобни симптоми, които ги карат да си останат в леглото за няколко дни и не им позволява да отидат на работа. Става дума за треска, болка в мускулите и ставите, кашлица, безапетитие и обща отпадналост.
В четвъртата група пък попадат всички заразени с коронавируса, киито развиват тежки усложнения – като пневмония, сърдечни или бъбречни проблеми. Опитът на китайските лекари показва, че от всички, които са потърсили помощ и са дали положителни проби за Covid-19, само 6% са имали тежки усложнения, изчистващи хоспитализация. А от СЗО допълват, че възрастните хора, както и по-младите хора с високо кръвно налягане, диабет, проблеми със сърцето и белите дробове, е най-вероятно да развият тези най-тежки симптоми.

Пневмонията протича със задух и умора

Проникването на вируси в дихателните пътища се осъществява по въздушно-капков път. Специалистите обясняват, че вирусните инфекции са характерни за по-студените месеци от година, като тяхното най-тежко усложнение е пневмонията. Долу-горе това се случва и при заразяването с Covid-19. Хората развиват треска и започват да кашлят. Това е в следствие на инфекцията, която е плъзнала по т.нар. „белодробно дърво“ (въздухоносните пътища).
Пневмонията се развива бързо и протича с висока телесна температура, задух, кашлица, отделяне на храчки и необичайна умора. В хода на този процес лигавицата на дихателните пътища се възпаляват. Това от своя страна води до дразнене на нервите в лигавицата на дихателните пътища. И това стимулира упоритата кашлица. Не рядко в хода на болестта се засяга и сърцето (развива се миокардит) и настъпва сърдечносъдова недостатъчност.
При пневмония въздухоносните пътища и микроскопичните мехурчета в края им се изпълват със слуз. Така те се успяват да наситят кръвта с достатъчно кислород, намалявайки способността на организма да се освободи от въглеродния диоксид. Здравият човек вдишва за един час 20-30 литра кислород и издишва 18-25 литра въглероден диоксид.
Но при възпаление на белодробните пътища параметрите се нарушават и това става причина за смърт при особено тежките състояния.

Пневмонията при Covid-19 е по-различна

Повечето видове пневмонии, които са познати на медиците и които те лекуват в болнични условия, са бактериални и се овладяват добре с предписването на антибиотици. По данни на китайските медици обаче пневмонията, причинена от Covid-19, протича значително по-тежко.
Коронавирусната пневмония засягат целите бели дробове, а не само малки части от него. При познатите форми на това заболяване, след като се появи инфекция в белия дроб, първият отговор на тялото е свързан с унищожаването на вируса или ограничаването на неговото размножаване. Оказва се обаче, че при хората със сърдечни или белодробни проблеми, с диабет, с хипертония, с бъбречни или чернодробни увреждания този „първи механизъм за реагиране“ се сработва. Ето защо медиците твърдят, че на най-голяма опасност са изложени хората над 65-годишна възраст и хронично болните.
Китайският опит показва, че най-много смъртни случаи е имало сред мъжете, които са дългогодишни пушачи. Някои епидемиолози обаче предполагат, че при американците и европейците голям проблем за влошаването на болестта ще изиграя наднорменото тегло. То се свързва с увреждане на черния дроб, бъбреците и сърцето. А това са част от потенциалните мишени на новия коронавирус. При увредено сърце пневмонията може да бъде наистина смъртоносна, въпреки добрите медикаменти, с които болниците ни разполагат.
Важно е също така да се помни, че колкото и да е здрав и активен даден човек, рискът от това да развие пневмония след заразяване с Covid-19, нараства с възрастта. Това е така, защото имунната система започва да отслабва след 40-годишна възраст.

Лечението зависи от тежестта на болестта

За съжаление няма нищо, което да предотврати развитието на пневмония при заразяване с Covid-19. През последните месеци медиците по цял свят изпробват различни лекарства, надявайки се да открият най-добрата комбинация от антивирусни препарати, която може да се справи с инфекцията. В момента няма установено лечение, провежда се терапия с оглед на вида и тежестта на симптомите.
В случай, че се налага интензивно лечение, пациентите имат нужда от белодробна вентилация. При 20% от пациентите се налага подаването на високи нива на кислород, докато дробовете им отново могат да функционират нормално и докато с възстановят, се казва в един от докладите на СЗО. Експертите отчитат също така, че повечето пациенти с пневмония също така са изложени на риск от развитието на вторични инфекции, така че те трябва да бъдат лекувани както с антивирусни препарати, така и с антибиотици. Въпреки всичко обаче, хората трябва да са наясно, че има и твърде тежки случаи, които завършват със смърт, въпреки усилията на медиците.

Прегледана: 73

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече