„Bosch“: Направихме светкавичен тест за Covid-19

0

Пациенти разбират за 150 минути дали са заразени

Концернът „Bosch“ е развил успешен скоростен тест за Covid-19, с който може да се разбере със сигурност дали един пациент е заразен само за 150 минути, научи evromedia.bg. Революционното откритие ще бъде предоставено за ползване през април. След това ще бъде пуснат и на европейския пазар, както и извън Европа.

За теста се използва молекулярна диагностика и уредът Vivalytic на Bosch Healthcare Solutions.Това е първият напълно автоматизиран процес по тестване и може директно да се използва от всякакви медицински институции, без да се налага скъпият и отнемащ ценно време транспорт на проби.

Пациентите ще разбират веднага дали са заразени и ако са положителни, да се вземат незабавни мерки за изолация и на контактните лица.

„В борбата с COVID-19 времето е основният фактор, колкото по-бързи сме, толкова по-големи успехи ще има в борбата с пандемията“, уточниха от „Бош“. След вземане на пробата от пациента тя се поставя в уреда на „Бош“ и медицинският персонал е свободен да се заеме с други задачи. Това освобождава повече от така нужния в момента човешки капацитет.

Тестването е толкова лесно, че не се налага специално обучение – всеки човек в здравната система може да го прилага. Един уред може да направи 10 теста за 24 часа. 100 уреда се справят с до 1000 теста на ден. Започнало е и мащабното производство на уредите. В същото време Германия обяви, че заради напредването в създаването на скоростни тестове през юни ще може да тества широки слоеве от населението на случаен принцип, за да се разбере колко хора вече са изкарали болестта.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече