Дуня Миятович: В България цари омраза и расизъм

0

Комисарката по човешките права на Съвета на Европа огласи доклад за страната ни

Комисарката по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович огласи днес доклад за състоянието на България с остра критика срещу омразата към малцинствата и задушаването на медийната свобода, съобщава в-к „Сега“.

Тя е посетила страната от 25 до 29 ноември 2019 г., изложила е констатациите си и ги е предоставила авансово на властите, за да изразят отношение. Държавата е оспорила много от тях, макар че е декларирала подкрепа за нейната мисия. Докладът се фокусира върху расизма, нетърпимостта и дискриминацията, домашното насилиe и свободата на медиите. Твърди се, че е необходима политическа и културна промяна в начина, по който се третират малцинствените групи.

В България има реч на омразата и враждебност срещу роми и хора с нетрадиционна сексуална ориентация, които се проявяват дори от високопоставени политици. Необходима е засилена борба срещу дискриминацията и словото на омразата, се посочва в документа“, твърди Миятович.

Като примери се изтъкват бутането на ромски гета, без да се дава алтернатива къде да живеят изгонените им обитатели. Отделно се изразява съжаление за начина, по който е дебатирана в България Истанбулската конвенция, както и за „продължаващите атаки срещу неправителствени организации, оттеглянето на Стратегията за защита на децата и отлагането на Закона за социалните услуги“.

Особено остър е разделът за „продължаващото влошаване на медийната свобода“. Главните проблеми в България са липсата на прозрачност в собствеността и финансирането на медиите, преследването на журналисти, политическото влияние използването на Наказателния кодекс като инструмент срещу тях.

Посочват се много примери за тормоз над журналисти, включително и за физическо насилие. Констатира се концентрация на собствеността на медиите, изместване на саморегулацията от свръхрегулация, експлоатация на журналистически труд без адекватна социална защита.

Комисарката напомня призива на Съвета на Европа да се декриминализират обидата и клеветата, за да бъдат преследвани по общия граждански ред и чрез административни дела, а не чрез наказателната система, предназначена за криминални лица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече