Скандал с обществена поръчка за тролеи във Враца! Как се харчат парите ни под чадъра на общини и министерства и кой би посегнал на 1 млн. лева от нашите пари?!

0

Narod.bg отправи официални запитвания по Закона за достъп до обществена информация до Министерството на отбраната и кмета на Враца Калин Каменов за мега далаверата, свързана с обществената поръчка на девет тролейбуса в града.

Както вече алармирахме обществеността, фирмата „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД – известна в миналото с редица скандални обществени поръчки и замесвана в корупционни скандали, се опитва да прилапа поръчката за доставка на тролеи за Враца с цената на тотално газене на закона.

Юлиян Димов вече е на мушката на прокуратурата

Нейният собственик – 45-годишният Юлиян Тодоров Димов, използва криминални методи, за да прикрие факта, че фирмата му дори няма право да участва в състезанието „обществена поръчка” поради изцяло неспазен договор с Министерството на отбраната за доставка на автобуси втора ръка.

След като спечелила и не свършила нищо, контрактът на министерството на Красимир Каракачанов с „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ бил прекратен, а на дружеството са наложени неустойки в размер на близо 100 000 лева.

Вместо след издънката далавераджийската фирма да бъде вкарана в забранителен списък за участие в бъдещи поръчки съгласно чл. 57, ал. 4 от ЗОП, ЕООД-то на Юлиян Димов е допуснато до участие в поръчката за девет тролея, обявена от общ. Враца, респективно от кмета от ГЕРБ Калин Каменов на 13 декември 2019-а.

Погазването на закона обаче не спира дотук – освен че в разрез с разпоредбите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ пусната да участва, с престъпно съглашение на чиновници от кметството и на военното министерство фирмата-нарушител е добутана дори до победител в обществената поръчка, чиято крайна цена съвсем не случайно е завишена с 1 млн. лева, който трябва да бъде разпределен между Юлиян Димов, кметството и военните във вид да корупция.

За да се подплати измамата, корумпирани писарушки от общ. Враца и МО правят всичко възможно очевадните закононарушения да бъдат заметени под килима, за да може точно тази фирма да спечели наддаването за тролеите.

Сега Narod.bg попита кмета на Враца Калин Каменов няколко основополагащи въпроса. Например – градоначалникът познавате ли се лично и дали се е срещал по какъв повод с Юлиан Димов, собственик на „Авто Инженеринг Холдинг Груп”?

Важно е обществото и прокуратурата да научат и дали Калин Каменов е имал среща и с близката до Димов Албена Монова, управител на Фондация „Общество на познанието”, която вече е участвала в измами с обществени поръчки като подставено лице на управителя на „Авто Инженеринг Холдинг Груп”? Дали общ. Враца има връзки с въпросната фондация?

Интересно е и да научим дали, ако е имало официални или неофициални срещи във формата Калин Каменов – Юлиян Димов и/или Албена Монова, на тях са обсъждани обществени поръчки, които са от интерес на общ. Враца и „Авто Инженеринг Холдинг Груп”?

При разкриването на истината за грандиозната далавера би било полезно да осветлим и дали кметът Калин Каменов, предвид изнесените от медиите данни за вероятно извършени престъпления, е предприел или възнамерява да предприеме проверка за вероятни корупционни прояви на служители и ръководни кадри в община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт”?

Красимир Каракачанов дължи отговори на нелицеприятни въпроси

Същевременно Министерството на отбраната също дължи отговори на много въпроси около измамата, в която се набърка дори името на военния министър Красимир Каракачанов.

В този смисъл е резонен въпросът към лидера на ВМРО и вицепремиер дали са разпитвани служители и висши ръководни кадри на Министерство на отбраната от органите на реда относно договор за обществена поръчка № УД 03-45/19.12.2018 г.?

Не на последно място трябва да се изчисти въпросът дали има данни за оказван натиск от висшестоящи ръководни кадри в МО върху конкретни служители с цел осуетяване на служебните им задължения при предприемане на действия, необходими за вписването на изпълнителя на договор за обществена поръчка № УД 03-45/19.12.2018 г. в списъка по чл. 57, ал. 4 от ЗОП.

Т.е., кой (или кои) от военното ведомство пропусна да алармира АОП, че фирмата на Юлиян Димов няма право да участва в обществени поръчки поради изцяло неизпълнена поръчка към МО?

Все въпроси, които биха хвърлили светлина върху това как се харчат парите на данъкоплатците под чадъра на общини и министерства и кой би посегнал на 1 млн. лева от нашите пари?!

Предстои да видим дали корумпяги от Министерството на отбраната ще продължат престъпното съдружие с кметството на Враца, за да се потули далаверата, или общината и хората на Красимир Каракачанов най-сетне ще последват закона и ще спрат ощетяващата данъкоплатците сделка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече