КНСБ: Близо 80% от фирмите пускат служители в платен отпуск заради епидемията

0

Проучване на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ излезе с официална информация за колапса на голяма част от трудовия пазар в страната, научи evromedia.bg. Според данните, 78 % от фирмите в страната, които срещат затруднение заради световната пандемия с COVID-19, пускат служителите си в платен отпуск, а 22% от тях прибягват до неплатен.

При 13% от предприятията пък се стига до освобождаване или предстоят съкращения.

Общо 63 средни и големи предприятия у нас вече са засегнати от кризата, а служителите, който се трудят в тях са над 37 585. Най-засегната е преработваща и лека промишленост, следвани от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Тежка ситуацията е в областите Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следвани от Бургас, Русе и Габрово.

По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора. Именно там са регистрирани и ефективни съкращения по повод COVID-19. Увеличението се дължи и на това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече