„Fitch Ratings“: Очаква ни дълбока глобална рецесия заради пандемията

0

Рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch Ratings) излезе с тревожна прогноза за дълбока глобална рецесия през тази година заради ескалиращата криза с COVID-19. Информацията е публикувана на страницата на агенцията в интернет.

От нея става ясно, че спадът на БВП в световен мащаб ще бъде подобен на този от последната глобална финансова криза през 2008-2009 г.

Според последната актуализация на доклада „Глобални икономически перспективи“, публикувана в четвъртък, „Фич“ очаква, че световната икономическа активност ще се сви с 1,9% 2020 г. През март агенцията прогнозираше глобален растеж от над 1%. Рейтинговата агенция очаква БВП на еврозоната да спадне с 4,2%, на САЩ с 3,3%, а на Обединеното кралство – спад с 3,9% през настоящата година.

„Фич“ също така отбеляза, че икономическото възстановяване на Китай след резкият срив през първото тримесечие на 2020 г., когато страната беше епицентър на епидемията от коронавирус, ще бъде силно ограничено от глобалната рецесия, като се очаква втората по сила световна икономика да отбележи годишен растеж от под 2%.

Рейтинговата агенция отбеляза, че политиките на карантина и блокада, прилагани в редица страни с цел ограничаване разпространението на коронавируса, влияят драматично на ежедневната икономическа активност. Въздействието на тези мерки върху БВП ще зависи от това колко дълго ще бъдат прилагани.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече