Защо новите промени за парното от ЕС всъщност са добра новина

0

Студеното време може и да си отива вече и малко по малко да започваме да се настройваме на режим „пролет/лято“, но истината е, че ако се отоплявате на парно, вероятността да се наложи да се занимавате с него още известно време е голяма.

И причините за това са доста – от изравнителните сметки за отопление до влизащите в сила от тази година нови европейски правила за енергийна ефективност. Но не бързайте да се хващате за главата заради всички евентуални проблеми, които могат да произтекат от това. Напротив, накрая може да се окаже, че нещата ще станат по-удобни за всички.

В директива на Европейския съюз се предвижда през 2020 г. да започне промяна в посока повишаване на енергийната ефективност на жилищата чрез дистанционните уреди. И в момента в редица домове в София и страната са монтирани около 600 хиляди водомери, топломери и разпределители с дистанционно отчитане.

В настоящите условия на пандемия, това означава, че тези предвидливи клиенти, няма нужда да осигуряват достъп до дома си за отчет, защото от Techem правят отчета чрез компютър, без да влизат във входа.

За клиентите, които до момента не са монтирали радио уреди, Европейската Директива предвижда задължителното поетапно преминаване към дистанционни уреди за разпределение на топлинната енергия, включително и в България. Тук попадат всички топломери, уреди за индивидуално разпределение и водомери за топла вода.

Тази директива гласи, че от 25 октомври тази година всички нови уреди, които ще се монтират в блоковете с парно, ще бъдат именно такива с дистанционно отчитане на топлинната енергия.

А тази промяна всъщност може да се окаже много полезна и удобна за клиентите. Това поне показва опитът на Techem – германската компания за дялово разпределение на топлоенергията с над 20 години опит на българския пазар.

Самата промяна към уредите с дистанционно отчитане цели да оптимизира разпределението на разходите за отопление и топла вода, като същевременно се въведе много по-точен начин за отчитане на изразходваните топла вода и топлинна енергия в сравнение с досегашните прогнозни сметки.

Има няколко основни предимства на този нов начин за разпределение на топлинната енергия и дистанционно отчитане на консумацията, възможни с уредите на Techem.

Едното от тях пада именно върху думата „дистанционно“. В момента сградите, които нямат договор за месечно отчитане, се отчитат след приключване на отоплителния период (април-май). Това отчитане става, като отчетник на фирмите за топлинно счетоводство посещава домовете на клиентите, засича разходите и после се прави изравнение.

Разликата се превръща в познатите на всички „изравнителни сметки“. А за съставянето на точна изравнителна сметка без корекции е необходим достъп до всички уреди за дялово разпределение и водомерите в имотите към една абонатна станция. Тоест идва отчетникът и започва голямото отчитане.

При инсталиране на уредите за дистанционен отчет (топломери и водомери за топла вода) подобно нещо не е необходимо. Самите уреди са с радио модул, който директно изпраща данните от уредите.

Това, на първо място, означава никакво влизане по домовете от страна на външни лица.

Нещо, което, каквото и да си говорим, в настоящата ситуация е повече от добре дошло и ще продължи да бъде такова още поне няколко месеца. Когато се правят дистанционно замервания на място, те се правят извън самите имоти на хората в сградата и често без живущите дори да разберат за това.

По-важен обаче е другият момент. С новите уреди самото измерване може става редовно на месечна база. Така сметките, които клиентите плащат, не са прогнозни, а отразяват това, което човек си е изразходвал за месеца – колкото, толкова. Без изравнителни сметки и изненади.

А ако изберете уреди от Techem, от самата компания предоставят на клиентите си достъп до онлайн платформа, през която лесно могат да следят на месечна база показанията на уредите си.

Това позволява по-лесно пресмятане на сметките от страна на клиента – един огромен плюс, когато семейният бюджет трябва да се следи внимателно.

Освен всичко това за 20-те си години на българския пазар и над 560 хил. монтирани дистанционни уреди Techem си е създала име, което да бъде свързвано с германско качество и точност, представяйки на клиентите си прозрачна работа, точен месечен отчет, ясни и разбираеми сметки, както и възможността за контрол върху потреблението.

С други думи, няма място за притеснение около бъдещите промени по отчитане на парното и топлата вода. Напротив, бъдещето идва с повече удобство, точност и яснота.

***

Покрай ситуацията с COVID-19 от Techem имат и извънредно предложение. Резервирайте своите нови дистанционни уреди на по-ниските цени до края на обявеното извънредно положение в страната. Заявка можете да направите само с едно кликване тук след безплатна регистрация за клиенти от София. Еднократното посещение за монтаж и заплащането на уредите от Ваша страна ще бъде извършено след отмяна на извънредното положение в страната. Източник: webcafe

Защо новите промени за парното от ЕС всъщност са добра новина

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече