Решено: Депутати и министри остават без заплати до края на епидемията

0

Народното събрание реши да лиши от заплатите депутати и министри до края на епидемията, научи evromedia.bg. До решението изненадващо се стигна с подкрепата на опозицията.

От 1 април до отмяната на извънредното положение, вместо да получават повече пари заради скока на средната заплата в обществения сектор през последното тричесечие и да се разписват срещу най-малко 4248 лв., законотворците няма да вземат нито лев. Осигуровките и данъците обаче ще им бъдат внасяни. А техните заплати ще отиват по сметката на здравното министерство за мерки срещу разпространението  на коронавируса.

Без пари ще работят и министрите, както и шефове на изпълнителни и държавни агенции. Мярката обаче не засяга президента, който получава най-висока номинална заплата в страната – сумата е равна на две депутатски заплати.

Окончателният вариант на решението за заплатите дойде от депутати от ГЕРБ, които промениха първоначалното си предложение те да бъдат замразени на нивото от 2019 г., когато са се разписвали за 3747 лв. основна сума.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече