Миряни: Църквата има крайно неадекватно поведение по време на епидемията

0

Орденът на рицарите тамплиери също осъди Висшия клир за бездейнстието му

Българската православна църква и най-вече висшия и клир продължава да има крайно неадекватно поведение в създалата се епидемиологична обстановка. Така започва гневен пост във Фейсбук. Не е ясно кой е неговият автор, тъй като публикацията се споделя всекидневно.

В словоизлиянието се казва още: „Когато цялото ни общество търпи лишения и ограничения, тя мисли не за живота и здравето на миряните, а единствено за приходите си по време на светлия християнски празник Възкресение Христово. Това е повече от възмутително, защото създава рискова ситуация за голям скок на заболяемостта и обезсмислянето на всички досегашни мерки. Извънредната ситуация иска извънредни действия. Призовавам вярващите да не посещават храмовете, а държавата да затвори църквите и да забрани масовите събирания пред тях по време на Великденските празници. Нека православните християни изразят вярата си с молитва и палене на свещи и кандила пред домашните икони. В православието, по принципа на цезаропапизма(за разлика от католицизма) държавата има право да се меси в работата на църквата. Ако не го направи, рискува живота и здравето на народа“, става ясно от публикацията.

Орденът на Рицарите тамплиери на Йерусалим в България също излезе с отворено писмо в средата на март, насочено срещу бездействието на Висшия клир по време на световна пандемия. В него се казва:

„В България, на територията на Европейския съюз и в цял свят се разраства пандемията на COVID-19. Всички правителства на засегнатите и незасегнатите държави предприемат адекватни мерки срещу разпространението на корона-вируса. В България с Решение на Народното събрание е въведено извънредно положение до 13 април 2020 година. Всеки момент предстои и приемане на специален Закон за извънредното положение. Приети бяха спешни изменения и допълнения на Наказателния кодекс. Издадени са заповеди на Министъра на здравеопазването, действа Национален оперативен щаб за COVID-19, въведен е строг, рестриктивен режим на физическо общуване между гражданите и редица мерки с цел ограничаване на заразата и поставяне под карантина на вече установени случаи. Главната и най-важна цел в момента е опазване здравето и живота на гражданите. На фона на епидемичната обстановка в цялата страна, за нас е смайващо и безотговорно поведението на висшия клир на Българската православна църква (БПЦ). Приканваме БПЦ да спазва наложените мерки и ограничения, да преустанови незабавно безкрайно опасни практики, като общото причастие, целуване на икони и т.н. Настояваме БПЦ да се обърне към миряните и да ги прикани да спазват наложените от правителството мерки и ограничения! Католическата църква отдавна взе съответните решения, така постъпиха и много православни църкви, последно това направи и Гръцката православна църква“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече