Социолози за кризата: Мутафчийски и Борисов в топ 3, Радев – четвърти по доверие

0

Социологическата агенция „Сова Харис“ направи експресно проучване за нагласите на хората към „героите на деня“, видя evromedia.bg. Данните от проучването са за периода 8-9 април сред 800 анкетирани.

Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.

Резултатите от проведеното изследване потвърждават общото впечатление, че нацията ни реагира адекватно на кризата, предизвикана от КОВИД-19. Около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Останалите около 1/3 се съобразяват с тези мерки. Едва около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания. Преобладаващ е делът на хората у нас, които смятат, че мнозинството спазва и се съобразява с мерките. Според 17% от хората обаче, дисциплината на околните не е добра и мерките не се спазват.

Собствената ни преценка за това, как България се справя със заплахата в сравнение с другите Европейски страни, е, че ситуацията у нас е по-добра. Дейността на Националния оперативен щаб се оценява в синхрон с тази на Кабинета.

На фона на националния отговор на кризата, към който се причисляват управляващите, ролята на опозицията се оценява противоречиво. В разделението на мненията тук като най-масово мнение (37%) се откроява оценката на действията като неконструктивни и неполезни. При оценката за действията на Президента имаме огледално разпределение на общественото мнение: според 35% действията му са конструктивни и полезни, също толкова не са съгласни с това твърдение. Като имаме предвид, че ролята на Президента по презумпция е да бъде обединител на нацията, разделението на оценката за неговата роля в такъв критичен момент е смущаващо. Публично известно е, че президентът и премиерът са в постоянен спор относно характера и начина на извънредните мерки. Според широката общественост у нас, позицията на Премиера е по-адекватна, и то в убедителното съотношение 56% към 16%.

Най-трудната част от изпитанието пред всички нас тепърва предстои. А именно, преминаването през пика на заболеваемостта, излизането от кризата и преодоляването на последствията. Очевидно всеки от нас, включително и отговорните държавни мъже, трябва внимателно да си свери часовника.

В борбата срещу разпространението на КОВИД-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. Чрез изразено отношение към действията на всяко едно от изброените лица виждаме своеобразна класация на общественото мнение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече