Социолози за кризата: Мутафчийски и Борисов в топ 3, Радев – четвърти по доверие

0

Социологическата агенция „Сова Харис“ направи експресно проучване за нагласите на хората към „героите на деня“, видя evromedia.bg. Данните от проучването са за периода 8-9 април сред 800 анкетирани.

Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.

Резултатите от проведеното изследване потвърждават общото впечатление, че нацията ни реагира адекватно на кризата, предизвикана от КОВИД-19. Около две трети от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Останалите около 1/3 се съобразяват с тези мерки. Едва около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания. Преобладаващ е делът на хората у нас, които смятат, че мнозинството спазва и се съобразява с мерките. Според 17% от хората обаче, дисциплината на околните не е добра и мерките не се спазват.

Собствената ни преценка за това, как България се справя със заплахата в сравнение с другите Европейски страни, е, че ситуацията у нас е по-добра. Дейността на Националния оперативен щаб се оценява в синхрон с тази на Кабинета.

На фона на националния отговор на кризата, към който се причисляват управляващите, ролята на опозицията се оценява противоречиво. В разделението на мненията тук като най-масово мнение (37%) се откроява оценката на действията като неконструктивни и неполезни. При оценката за действията на Президента имаме огледално разпределение на общественото мнение: според 35% действията му са конструктивни и полезни, също толкова не са съгласни с това твърдение. Като имаме предвид, че ролята на Президента по презумпция е да бъде обединител на нацията, разделението на оценката за неговата роля в такъв критичен момент е смущаващо. Публично известно е, че президентът и премиерът са в постоянен спор относно характера и начина на извънредните мерки. Според широката общественост у нас, позицията на Премиера е по-адекватна, и то в убедителното съотношение 56% към 16%.

Най-трудната част от изпитанието пред всички нас тепърва предстои. А именно, преминаването през пика на заболеваемостта, излизането от кризата и преодоляването на последствията. Очевидно всеки от нас, включително и отговорните държавни мъже, трябва внимателно да си свери часовника.

В борбата срещу разпространението на КОВИД-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. Чрез изразено отношение към действията на всяко едно от изброените лица виждаме своеобразна класация на общественото мнение.

Прегледана: 120

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече