Въвеждат солени глоби за търговците, които не продават български стоки

0

Глобите достигат до 25 000 лв, при повторно нарушение – 50 000 лв

Нови глоби за търговските вериги, ако не спазват постановлението на Правителството за продажба на български стоки, гласува правната комисия на парламента, научи Еvromedia.bg. При първо нарушение санкцията ще е от 5 до 25 хил. лева, а при повторно – от 30 до 50 хил. лв.

Правителството вече прие и постановление, с което веригите са задължени да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си. Целта е да се подкрепят малките и средни производители по време на извънредното положение.

В новата наредба се казва, че местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат: мляко и млечни продукти от българско сурово мляко, риба и рибни продукти, прясно месо и яйца и пчелен мед.

Пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече