Лекар: Здравната ни система бездейства в условия на епидемия

0

С изключение на служителите на РЗИ, останалата част от здравната система на България бездейства. Това се дължи на забранените профилактични прегледи, планови операции и хората, които не посещават болниците заради страх, че могат да се заразят с COVID-19. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването в ефира на предаването „Тази сутрин“ по BTV.

По думите му,  системата ни без проблем може да издържи на натоварване, сравнимо с това в Италия. Въпреки това като важен акцент д-р Кацаров изтъкна фактът, че поради това, че здравната системата не работи, много други заболявания не се лекуват. Той даде пациентите с онкологични проблеми.

„Всеки месец у нас се откриват по 3000 ракови случая. За 2 месеца това са хиляди случаи, които не се диагностицират и лекуват“, допълни д-р Кацаров. От думите му стана ясно, че има и сигнали за „размотаване“ на хората в болниците.

Според него ефектът от масовото изследване ще доведе до изолация само на заразените с коронавируса. „Няма гаранция, че ще се спазва карантината у дома. Но ако искаме да щадим здравната система, трябва да я пазим за тези, които наистина се нуждат от лечение“, коментира Кацаров.

По думите му, мярката за блокиране на цели населени места е погрешна. Кацаров обясни, че изпадаме в задънена улица. „Имаме ли план за излизане от ситуацията, рискуваме ли да получим епидемичен взрив заради това, че твърде малко хора са преболедували, ако отменим по-рано мерките?“, запита още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече