Нено Димов остава под домашен арест

0

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов бе освободен под домашен арест, след като беше задържан преди повече от 3 месеца, стана ясно след края на съдебното заседание днес, научи Evromedia.bg.

Спецсъдът е преценил, че няма опасност Димов да се укрие. Аргумент за това са образованието, трудовата му ангажираност преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес, съобщи съдът. Определението на съда беше съобщено на страните в онлайн заседание. Публичността на процеса в случая се изчерпва с прессъобщението от съда.

Според магистратите може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление от Димов. Той е обвиняем за умишлена безстопанственост, довела до водния режим в Перник. Според държавното обвинение бившият екоминистър причинил щети, които се изразяват в изразходването на над 7 млн. куб м вода на стойност над 11 млн. лв. Прокуратурата приложи по делото и нови доказателства, които обаче съдът отхвърли като пряко несъотносими към обвинението срещу него.

Съдът все пак прецени прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението. Димов и прокуратурата имат право да атакуват определението на спецсъда пред горната инстанция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече