ЕС с общи мерки за образованието

0

Българският еврокомисар Мария Габриел предлага гъвкави решения за приема за новата академична година.

Това стана по време на организираната от Хърватското председателство втора неформална видеоконференция Училищата и висшето образование във всички европейски държави са силно засегнати от бързото разпространение на коронавируса.

Министрите на образованието обсъдиха последиците от пандемията върху образователните системи в целия ЕС и се съсредоточиха върху предизвикателствата, възникващи от преминаването към дистанционно обучение.

Това стана по време на организираната от Хърватското председателство втора неформална видеоконференция на министрите на образованието. Срещата се председателства от Блаженка Дивяк – министър на науката и образованието на Хърватия, с участието на Мария Габриел – европейски комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

„По време на видеоконференцията обсъдихме следващите мерки в отговор на кризата с COVID-19. Част от акцентите на дискусията е свършеното досега след последната ни среща през март, ролята на цифровото образование, възможните решения за оценяване, дипломиране и преминаване от едно образователно ниво в друго, както и възможностите за европейско финансиране в рамките на Инвестиционната инициатива“, припомня Мария Габриел.

Министрите обсъдиха и въпроса за приема за новата академична година.

„Необходимо е държавите членки да насърчат университетите в съответните страни да проявят гъвкавост при предстоящата процедура за прием на първокурсници. Това може да се реализира чрез осигуряване на възможност за по-късно представяне на дипломи за средно образование или чрез по-късен срок за окончателно записване – например до септември, ако това се счете за подходящо“, коментира Мария Габриел.

„Трябва да отдадем дължимото на държавите членки за бързата реакция, но също така и на преподавателите, учениците, студентите и родителите – за вложените усилия да не се прекъсне образователният процес – подчертава Мария Габриел. – Можем да им окажем допълнителна подкрепа, като усъвършенстваме дигиталното образование. То ще има все по-важна роля в бъдеще. Затова продължаваме да работим активно и по актуализирания План за действие в областта на цифровото образование, който ще бъде готов през юни тази година. В него ще се включат и краткосрочни мерки в отговор на кризата с COVID-19, сред които засилване на цифровия капацитет на образователните институции.“

Общите предизвикателства в ЕС изискват диалог и споделяне на добри практики. За да подпомогне обмена на информация и добри практики между държавите членки, Европейската комисия създаде виртуална група за обмен на информация. Учредена е и нова група, наречена „eTwinning по време на затворено училище“, където учителите могат да обменят добри практики за дистанционно обучение и да намират безплатни ресурси и инструменти. В помощ на учители, преподаватели, ученици и студенти е създаден нов, специализиран Портал за училищно образование, предоставящ колекция от ресурси, достъпни за всички. „Държавите членки успяха да реагират бързо и да се адаптират, като организират виртуални класни стаи и уроци, използват различни онлайн платформи, споделят материали чрез уебсайтове и излъчват уроци по радио и телевизионни канали.

Тази криза ни сближи.

Държавите членки редовно обменят информация за предизвикателствата, пред които са изправени, както и за нови идеи и иновативни практики. Сега е моментът да проявим солидарност и да се подкрепяме. Най-належащите въпроси са свързани с оценяването, особено изпитите за завършване на училище и записването във висши училища. Координацията на ниво ЕС помага на държавите членки да намерят оптимални решения“, каза Блаженка Дивяк – министър на науката и образованието на Хърватия. Сред обсъдените от министрите на образованието предизвикателства са как да се намали разликата при преминаването към дистанционно обучение между децата от различни социални групи, както и на децата със специални образователни потребности. Как да се преодолее недостатъчната подготвеност на някои учители при използването на ИТ устройства и платформи, нуждата от споделени ресурси. Другото голямо предизвикателство е завършването на годината и преминаването към новата академична година. Голяма част от страните са отложили националното оценяване, а някои са го отменили. Но в повечето то ще бъде проведено през май, юни или юли. Обсъдено е и поетапното отваряне на училищата, как това може да се случи и при какви условия, за да се гарантират безопасността и здравето на учениците, студентите и техните преподаватели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече