Турция забранява излизането от вкъщи за 48 часа

0

Общият брой на вирусоносителите в Турция достигна надхвърли 74 200 души

За втори пореден път този уикенд в Турция се въвежда забрана за напускане на домовете за всички граждани. Единствено фурните за хляб, аптеките и частните и държавни болници ще бъдат отворени, съобщиха от турското вътрешно министерство в официално съобщения, информира „Hürriyet Daily News“.

48-часовият полицейски час ще влезе в сила от днес в полунощ в 31 провинции на страната, включително трите най-големи града Истанбул, Анкара и Измир.

Специални комисии, председателствани от областните управители, ще отговарят за разпределението на хляба в кварталите. В този период вестниците ще бъдат доставяни до домовете с превозни средства на издателите, някои фирми за доставка на вода или чрез групи за социална подкрепа. Фирмите, които продават бутилки с вода и газ, също ще бъдат отворени.

Магазините за хранителни стоки също настояват да останат отворени през уикенда.

Турският парламентът прие нов закон, изготвен от управляващата ПСР партия, за облекчаване на последиците от  коронавирус върху икономическия и социалния живот. В страната се отлагат плащанията за наем за три месеца за няколко вида недвижими имоти, държавна собственост.

Общините и техните под-институции също ще могат да отлагат плащанията на сметките за вода за три месеца за частни домове и компании. Общините ще могат да предоставят финансова подкрепа на физически и юридически лица, които имат лицензи за обществен транспорт или да отлагат някои плащания за обществен транспорт. Годишните данъци за реклама и околната среда на предприятия, които са били принудени да затворят като част от мерките за ограничаване на коронавируса, няма да се събират през този период. Плащанията по студентски заеми също се отлагат с три месеца, докато тези и по някои селскостопански заеми се отлагат за следващата година. Туристическите агенции ще бъдат освободени да плащат някои такси през 2020 г. В страната се отменят някои местни административни избори.

Страната ще предоставя подкрепа от 39,24 турски лири (около 10 лева) на ден на работници, принудени да вземат неплатен отпуск поради избухването на коронавирус в продължение на три месеца. Здравноосигурителни им плащания също ще се покриват от държавата.

Договорите на работниците не могат да бъдат анулирани за период от три месеца, освен при специални условия. На фирмите е забранено да увеличават безпричинно цени на стоки.

Потвърдените в Турция случаи на коронавирус са над  4 800, а 125 души загинаха, като общия брой на брой загинали до момента е 1643. Общият брой на вирусоносителите в Турция достигна 74 193 души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече