Прецедент: Турция посреща националния си празник с 76-часова забрана за излизане от вкъщи

0

В 21.00 часа гражданите са призовани да изпеят химна на Турция от терасите си

Заради извънредните мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса Турция днес посреща националния си празник с  четиридневна забрана за излизане от домовете в 31 големи града, научи Evromedia.bg.

Тази година се навършват и100 години от церемонията по откриването на модерния турски парламент от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Денят се празнува и като ден на децата, тъй като Ататюрк посвещава деня на тях като бъдещето на нацията.

Председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп, вицепрезидентът Фуад Октай, лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, висши държавници, политици, военни и други поднесоха венци и цветя и участваха във възпоменателна церемонии в Мавзолея на първия президент на Турция Кемал Ататюрк и в сградата на Първото национално събрание на Турция в Анкара, информира турският вестник „Хюриет“.

По-късно в Меджлиса ще се проведе специална тържествена сесия и е предвидена заря, както и светлинно и лазерно шоу. Честванията на площад „Таксим“ в Истанбул протекоха при спазване на социална дистанция, като участниците отстояха на около метър един от друг.

Председателят на Меджлиса Мустафа Шентоп призова гражданите в 21 часа да излязат на балконите си, за да изпеят заедно химна на страната. 

Директоратът по комуникациите на турското президентство организира инструментален концерт с класическа и класическа турска музика. Събитието, озаглавено „От града на седем хълма към седем континента“, ще се излъчва довечера безплатно по интернет на фона на кадри от Истанбул.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече