Щабът: Турци напират да идват организирано в България за Байрам

0

По информация на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса се очаква силна миграция от Турция към България за предстоящия религиозен празник Рамазан байрам, научи Evromedia.bg.

Външно министерство има информация за стотици българи, живеещи в Турция, които са заявили, че ще пътуват с туристическите превозвачи за празниците. Това влиза в противоречие с въведените извънредни мерки в страната ката част от ограничаването на епидемията от коронавирус.

„Има нота от МВнР, че се готвят големи пътувания от Турция, с редовни линии, ще призовем Министерство на здравеопазването и Външно министерство да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания в тази посока. Турция се намира в тежко състояние по отношение на заболяването. Броят на заразените вече надхвърля 100 000 души“, уточни генерал Мутафчийски.

Той каза също, че от Главното мюфтийство в София са излезли с препоръка да бъдат затворени джамиите по време на религиозния празник, като службите ще се предават онлайн. Мюсюлманите имат и традиция на този празник да се събират на големи празненства по домовете си, но тази година призивът е да бъдат в тесен семеен кръг.

„Тъй като на този празник турците си раздават и т.н Ифтар – хранителни продукти, ние ще настояваме те да бъдат пакетирани, дезинфектирани и да се раздават само на крайно нуждаещите се“, допълни генерал Мутафчийски.

Мюсюлмански празник Рамазан байра тази година ще се празнува на 23, 24 и 25 май.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече