Генерал Мутафчийски: Covid-19 оставя трайни дефекти в белите дробове

0

Началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавирса генерал Венцислав Мутафчийски заяви, че настоящият вирус предизвиква много трайни и сериозни увреждания на белите дробове, чу Evromedia.bg. Той обясни в предаване по БТВ, че последните дни са наблюдавани няколко оздравели пациенти и е констатирано, че те имат увреждания, които може да останат трайни.

„20 дни след заболяването има признаци на фиброза. Естествено, рано е да се правят генерални изводи, но това е обезпокоително“, допълни той.

Според него по-верният показател за разпространението на болестта е колко са тежките случаи в интензивните отделения и каква е смъртността. „Не е само бройката обезпокояваща. Колко време могат да издържат лекарите в болниците и в същото време да слушат хора по улиците, които казват, че няма нищо страшно. Винаги може да се пропусне случай и ние не претендираме, че не сме ги изпускали, но преди от 11 откривахме 2, сега на 7 случая откриваме 2. Това означава, че сме подобрили откриваемостта“, заяви още той.

Относно предстоящите празници за 1 и 6 май, председателят на щаба беше категоричен, че засега е твърде рано да се каже дали отново ще се затваря София или други областни градове.

Засега върви една кампания на пълно отричане на заболяването и на всякакви мерки, което е обидно за всички хора, които спазват дисциплинирано мерките“, категоричен бе той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече