Вдъхновяващо: Над 95 кампании са в борба за ваксина срещу Covid-19

0

Над  95 компании и изследователски институции по света работят независимо върху ваксини срещу коронавируса. Това стана ясно от текущ списък на индустриалната асоциация VFA. Общо 83 от тях вече са в списъка с ваксини на Световната здравна организация (СЗО), която го обновява редовно.

Глобалният съюз за ваксини CEPI, който финансово подкрепя и немски проекти, обяви, че става дума за 115 проекта. Никога в историята на човечеството толкова много изследователи не са се борили едновременно срещу болест. Броят на научноизследователските институти и компании, които търсят ваксина срещу COVID-19, бързо се увеличи за кратко време.

 Шест нови проекта са добавени само тази седмица по данни на СЗО. През февруари, когато СЗО обяви новия вирус от Ухан, Китай, за потенциална заплаха за света, но все още не за пандемия, бяха оповестени само 21 проекта за ваксина.

Biontech е една от само петте компании в световен мащаб, преминали тази първа голяма пречка за рекордно кратко време. Две от тях – Moderna И Inovio – са базирани в САЩ. Останалите две, Sinovac и Cansino, идват от Китай. Освен това два изследователски екипа от Ухан и Оксфорд също са достигнали първата фаза на клиничните тестове със своите проекти, в които активното вещество се тества за неговата безопасност и ефикасност за първи път върху малък брой здрави доброволци.

Разработчиците и фармацевтичните компании работят заедно по целия свят, защото проблемът засяга всички нас в световен мащаб. Съответно решението трябва да се усъвършенства и в световен мащаб, а не само на национално ниво, обобваща информацията сайта „Actualno“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече