Увековечават Левски чрез паметник в революционно Панагюрище

0

Панагюрище се записва като 138-мата българска община, която ще има паметник на Васил Левски, научи Еvromedia.bg. Предвижда се това да е бюст-паметник, който ще бъде с височина 3,20 м. и ще бъде направен от бронз. Планира се той да бъде издигнат върху гранитен постамент.

По този начин кметът Никола Белишки реализира идея, възникнала още преди 7 години. Още тогава се изтъкна, че е неестествено точно в този град да липсва паметник на Апостола на свободата. Още повече, че в историческия музей в Панагюрище се съхраняват редица ценни реликви, сред тях са фесът на Дякона и аршинът, с който Левски се е представял за търговец на бало. В експозицията в градския музей е и фототипно издание на джобното му тефтерче и фотографии на местата, свързани с петте посещения на Апостола на свободата в Панагюрище, както и на борците за свобода, с които през 1870 година Левски основава Панагюрския революционен комитет, съобщават от общинската администрация в средногорския град.

Първоначално идеята за паметника бе подета от инициативен комитет, подкрепена с подписка от жители на града, проведоха се срещи и анкета как да изглежда той. Като най-подходящ терен се оглеждаше подножието на мемориал „Априлци”. Тогава повечето панагюрци заявиха, че искат паметник в цял ръст на Апостола на свободата, но инициативният комитет така и не успя да намери парите.

Сега кметът Белишки е готов да реализира мечтата на града за паметник на Васил Левски, макар и в по-малък формат. Бюстът ще бъде поставен до историческата Тутева къща, където преди 144 години е обявено Априлското въстание. В същото време той ще е в непосредствена близост и до Лековата къща, където Левски често е отсядъл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече