Находчиво: Отстраниха от длъжност кмета на Стрелча, той се върна като зам.-кмет

0

Бившият кмет на община Стрелча Стойно Чачов бе отстранен от поста си през декември 2019 година заради законово нарушение. Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на избрания за втори мандат местен управник след подаването на сигнал  за злоупотрeби от бивш кмет на града, информира Evromedia.bg. С днешна дата Чачов се връща в Общината като зам.-кмет.

Така ексуправникът сега става дясна ръка на бившата си заместничка Неделка Фингарова, която след прекратяване на пълномощията му стана ВрИД кмет на средногорската община.

„Чувствам се задължен да ви информирам, че приех поканата на ВрИД кмета на община Стрелча, Неделка Фингарова, да заема поста на заместник-кмет, написа Чачов в профила си във Фейсбук. Приех предложението изпълнен с чувство на дълг към всички вас, които само преди няколко месеца ми гласувахте своето доверие. Изпълнен и с чувство на морална отговорност към всички мои съграждани и към случващото се в нашата община. Оставам тук, с всички вас, за да можем заедно да преодолеем трудностите съпътстващи нашето ежедневие. Оставам в името на това, всички ние да живеем един по-добър и по-достоен живот!“.

Припомняме, че през декември Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно мандата на избрания за втори мандат местен управник след подаването на сигнал  от бивш кмет на Стрелча – Ильо Ильов. Стойно Чачов изгуби кметското място заради нарушение на закона – след избирането си на 3 ноември 2019 г. е трябвало в едномесечен срок да прекрати участието си във фирма „Българска федереция по белот“ ЕООД, на която е 100-процентов собственик и управител. Чачов е бил управител на учредената от него фирма и по време на целия си първи мандат. Това обстоятелство той не е посочил в декларациите си пред Сметната палата в началото и на двата си мандата, а е предприел действия по прехвърляне на дяловете си в търговското дружество едва на 18 декември 2019 г. – ден, след като е подаден сигналът срещу него за нарушение.

Стойно Чачов обжалва решението на ОИК пред Административен съд – Пазарджик, който отхвърли жалбата и го осъди да заплати на Общинската избирателна комисия в Стрелча направените по делото разноски в размер на 500 (петстотин) лева. Решението е потвърдено окончателно и от ВАС на 14 април. А две седмици по-късно ексградоначалникът се завръща в общината, пак на ръководен пост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече