Малкият бизнес колабира в условията на извънредно положение

0

Голяма част от работниците са сакратени или принудени да вземат неплатен отпуск

Тъжната равносметка от началото на извънредното положение в страната във връзка с епидемията от коронавирус сочи, че малкият и среден бизнес са в будна кома и буквално „животът“ им виси на косъм. Кратка обиколка по главните улици на повечето градове в областните центрове показа, че голяма част от търговските обекти се дават под наем или са приключили трайно дейност, видя репортер на Еvromedia.bg. Причината е извънредното положение в страната и множеството затворени обекти заради епидемията.

Към момента изцяло затворени са магазините за дрехи  и обувки, ресторантите и питейните заведения, кафенетата, фитнесите, моловете, хотелите и занаятчийниците.  Вече се чуват мнения, че преди Гергьовден може да тръгне и вълна от фалити.

Някои от ресторантите опитаха да стабилизират положението си с предложение за доставка на храна по домовете. Частично това донесе известно потребление. Но все пак по време на социалната изолация хората си стоят вкъщи и си готвят. Търговците са на мнение, че  ресторантьорският бизнес ще е последният, който ще се завърти отново след кризата – така, както е бил първият, който е понесъл удара на епидемията.  Друг сериозен проблем е, че няма работа за хилядите готвачи, сервитьори и бармани, останали без препитание. Не се очаква да има летен туристически сезон, затова и няма търсене на сезонни работници.

Не са малко заведенията, които изобщо няма да дочакат вдигането на извънредните мерки и ограниченията. Това са малките дюнерджийниците, магазини за дрехи и сувенири,  които разчитат на ежедневните продажби, за да се изхранват.

Голяма част от частните офиси, адвокатски кантори, фирми и предприятия освободите работници в неплатен отпуск, други директно направиха съкращения, а трети пратиха част от персонала си да работи от вкъщи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече