Културната изолация продължава: На кино и театър най-рано след година!

0

Въпреки че извънредното положение пада на 13 май с решение на Правителството, част от мерките ще продължат да бъдат в сила. Най-сериозно засегнати от тях остават кината, театрите и спортните зали, тъй като форматът им е предпоставка за разпространение на заразата, научи Evromedia.bg. Прогнозата е, че най-рано те ще отворят врати след година.

Тази прогнозата оповести Малина Едрева – председател на комисията по култура към Столичната община. Това стана ясно от оналйн дискусия във Фейсбук на общината с представители на културния бранш, цитирана от Dnes.bg.

 „Нещото, от което можем да се възползваме и да предложим, виждайки как с излизането от извънредното положение се случват нещата със заведенията със съответната дистанция и предпазни мерки.

Може би първите събития, които могат да се случат на открито е киното, заяви Едрева като отговор на множеството въпроси кога ще има събития на открито и закрито у нас.

Оказа се, че няколко организации вече са обмисляли да направят автокино на открито. „София Филм Фест“ подготвят подобна идея, но подчертаха, че трябва да има разрешение от държавата за случването й каквото разрешение са получили колегите им в Литва, където вече има цяло летище превърнато в кино на открито, подчерта изпълнителният директор на форума Мира Сталева.

Заместник-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов пък конкретизира, че вече са получени две предложения за автокино, като едното е на НДК, но трябва да се търсят и алтернативни пространства като градските площади, защото паркингът зад НДК е даден под наем. Той призова всички, които имат подобни идеи да разпишат предложенията си и да ги внесат в общината, за да започнат разговори с държавните институции, от което зависи разрешаването.

Прогнозата за събитията на закрито обаче съвсем не е обнадеждаваща. За културните пространства е реалистично да мислим една година напред, допълни Малина Едрева и подчерта, че мисли повече като биолог отколкото като председател на комисията по култура. Според нея сроковете зависят от откриването на ваксината срещу коронавируса, тестванете й, лечението и поведението на вируса и неговите мутации.

„Всичко това няма да позволи връщането във залите по начин, по който знаем“, подчерта тя. Според нея е напълно невъзможно до есента, дори до края на 2020 г. да се велзе в театрална зала. Един от основите проблеми за това е климатизацията на помощенията и големите рискове, които крие. Затова трябва да се търсят мерки, които да осигурят безопасност на публиката, да се мисли върху възможността за продажба на билети през място и т.н.

Едни от първите закрити пространства за култура у нас, които ще отворят врати са изложбените зали и музеите. В тях влизането се обмисля да става на малки групи или индивидуално.

Всички музиейни институции са на етап подготовка за отваряне,  разкри доктор Чобанов. Той допълни, че общината ще подкрепя по всякакъв начин и осъществяването на Панаира на книгата под каквато и да е форма, както и на подобни събития свързани с книжния пазар, като дори ще ги освободи от такси „за да ги превърне в инструмент за стимулиране и подкрепа на издателите“. Представителите на общината подчертаха неколкократно, че се отказват от дългосрочното планиране, за да са максимално гъвкави и ще започнат регулярни срещи с културния сектор на всеки две седмици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече