Близо 50 медици от „Пирогов“ заразени с коронавирус, 20 от тях по време на отпуски

0

Общо 182 медици са заразени в строната

Към днешна дата стана ясно, че близо 50 са вече заразените с коронавирус медици в болница „Пирогов” в столицата. Това съобщи директорът на най-големия спешен център у нас проф. Асен Балтов пред Нова телевизия. Той уточни, че не всички са се заразили вътре в лечебното заведение, а част от персонала са се върнали болни от отпуски.

Общо 2300 души работят в „Пирогов”, а медиците с положителни проби за коронавирус са 48. Проф. Балтов обясни, че 20 от случаите са в резултат на вътреболнична инфекция заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Осем медици са заразени в работна среда. Още 20 са инфектирани навън, някои по време на отпуск. Сред заразените в Хирургичния сектор има 7 хирурзи, плюс още сестри, санитари, болногледачи, както и 1 кинезитерапевт.

Въпреки случаите на коронавирус при медицински лица, не се предвижда промяна в работата на лечебното заведение, тъй като и сега се спазват всички мерки за безопасност и болницата продължава да работи. За да няма риск, постоянно се правят тестове на персонала. Като цяло случаите на болни медици в страната се увеличава и техният брой е вече 182-ма. За последното денонощие има още петима, дали положителни проби за COVID-19. Сред тях е още един медик от „Пирогов”, останалите работят в болници в Пазарджик и Сливен. Притеснителна остава ситуацията и на летище София, където пристигат още българи със симптоми на вируса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече