Микробиолог даде надежда: Медикаменти за СПИН и ебола, както и БЦЖ ваксината, помагат за лечение на коронавируса

0

Доц. Петрова обяви, че в началото на другата година ще има ваксина срещу Covid-19

Един от най-известните микробиолози в страната доц. д-р Пенка Петрова вдъхна надежда и оптимизъм на българите, че до началото на следващата година ваксината срещу коронавирус в Европа ще е факт, информира Evromedia.bg. Според нея, на този етап ние сме по-защитени, тъй като сме имунизирани в БЦЖ ваксина.

 „Коронавирусът загива при ултравиолетова светлина и чист въздух, така че можем спокойно да отидем на море. Това е седмият коронавирус от 80-те години до сега, който предизвиква епидемия. Миналите са имали много по-голяма смъртност, но бързо са спрели разпространението си, затова нямаме ваксина“. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН доц. д-р Пенка Петрова в „Събуди се“ по Нова телевизия

По думите й стари лекарства срещу други вируси помагали в борбата със заразата. Такива са например медикаментите използвани за СПИН и ебола. Към момента обаче няма открито специфично лекарство за лечението на коронавирус. 

Доц. д-р Пенка Петрова подчерта, че науката трябва първо да си отговори на въпроса с какво COVID-19 усложнява състоянието на тези, които страдат от диабет. Тя добави още, че вирусът има лоши въздействия и върху кръвоносната система – получава се разрушаване на капилярите. 

Чисто статистически излиза, че ваксината БЦЖ помага. Оказва се, че имунизираното население е по-устойчиво. Използването на кръвна плазма у нас даде добър резултат – в Плевен беше излекува лекар“, каза още доц. д-р Пенка Петрова. Тя предупреди, че отпускането на мерките може да доведе до нова вълна от COVID-19

Микробиолог обаче демонстрира оптимизъм, че в началото на следващата година ЕС ще разполага с ваксина срещу коронавируса. „Оптимист съм. Вече се мина на големи групи хора. Разработването на европейската ваксина е много напреднало и ще бъдат произведени достатъчен брой дози през януари“, увери д-р Пенка Петрова.

Тя обясни, че разработването на българска ваксина срещу коронавирус е в начален етап. „В момента създаваме прототип на ваксината. Разработването на ваксината се финансира от института „Пастьор“ и от частни дарения“, обясни д-р Петрова.

В Института по микробиология се работи и по плазмотерапия, кат резултатите са много обнадеждаващи, но по думите на доц. д-р Петрова у нас все още няма достатъчно голям брой болни. Тестват се и хлорохинови производни, за да се открият по-малко опасни препарати за човека. Става дума за за различни лекарства срещу СПИН и ебола, които сега се тестват за лечение на коронавирус, обясни микробиологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече