Адвокати настояват: В съда да се влиза само с шлем, маска и ръкавици

0

Юристите заплашиха, че ако не се осигури социална дистанция в съдилищата, ще искат отсрочване на дела

Във връзка с нестихналата епидемия от коронавирус Висшият адвокатски съвет настоя заседанията в съдебните зали да се провеждат със задължителни лични предпазни средства, научи Evromedia.bg. Очаква се съдебната власт постепенно да възобнови работата си след края на извънредното положение.

В момента достъпът до Съдебните палати е ограничен, гледат се само част от делата. Някои процеси текат по скайп. Така обаче на практика липсва публичността, която е една от гаранциите за справедливост. След 13 май, когато свършва извънредното положение, би трябвало да отпаднат и ограниченията за достъп до съдебните сгради. Адвокатите обаче настояват да има мерки, които да минимизират риска от разпространение на заразата.

Снимка: в. Сега

Адвокатите искат още да бъдат осигурени условия да се спазва социалната дистанция, включително в адвокатските стаи и деловодствата. Както и съдебната власт и участниците в процесите да имат възможност да обменят документи по електронен път. Според адвокатурата, когато се насрочват делата, съдиите трябва да вземат предвид броя на участниците в заседанието, вида на процесуалните действия, които ще се извършват, и необходимото време за това. Идеята е да не се струпват много хора на едно място.

Призовава се да бъде загърбена и практиката съдебните състави да насрочват няколко дела за един и същи час. Ако това се случи, адвокатите да имат право да искат отсрочване на делата. Друго изискване на адвокатите е да се осигури и време за периодична дезинфекция в съдебните зали. 

Висшият съдебен съвет ще обсъди предложенията на адвокатите на заседанието си във вторник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече