Отчетен е масов имунитет в Банско за 5.5% от хората

0

Днес Банско е чист и спокоен град, са категорични от общинската управа

Завърши масовото тестване на жители на Банско, където бе регистрирано първото огнище на заразата от коронавирус в страната, информира Evromedia.bg. При 5.57 % от изследваните хора са установени антитела, като данните са част от финалния отчет пред обществеността за резултатите от предприетото масово бързо тестване.

„Проверени от община Банско са 2250 лица – 2010 от град Банско, 162 от Добринище и 78 от район Места. Установено бе наличието на антитела при 112 лица от изследваните в град Банско, което е 5.57 % и при 3 в град Добринище. По преценка на здравните органи на някои от лицата бяха направени и PCR тестове. Резултатите от тях са отрицателни“, се казва в съобщение на управата. Преди няколко дни кметът Иван Кадев обясни пред „Сега“, че PCR изследване е правено на хора, които са с положителен резултат и ранни антитела при бързия тест.

До широкото тестване се стигна, след като градът прекара втората половина на март под карантина заради коронавирус и после искаше да изчисти имиджа си като туристическа дестинация. Проби се вземаха от рискови групи (към една четвърт от цялото население), процесът бе безплатен за хората и координиран с Националния оперативен щаб.

От офицалните данни става ясно, че приложените мерки в града са помогнали за спиране разпространението на вируса, благодарение на което днес Банско е чист и спокоен град. 

„Като общинска управа с особенo задоволство констатираме след проведените задълбочени и обемни тестове, че населението в община Банско е здраво и няма установен голям брой преболедували за периода на извънредното положение“, радостно констатира сега управата. Но данните показват и нещо не толкова оптимистично – твърде малко хора са изградили защита за близо двумесечния период от регистрирането на вируса. В общ план това говори, че масовият имунитет, който е обект на огромни научни и политически дискусии, се формира много бавно.

В хода на кампанията стана ясно, че изследваните не получават резултата от пробата. Кадев обясни, че това се прави, за да няма ангажиране на допълнителен персонал от РЗИ и струпване на хора. А и защото се касаело все пак за масово изследване, а не за индивидуално действие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече