Протестът на „Възраждане“ е факт, щурмува Парламента

0

Въпреки разследването за присвояване на европейски средства на лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, планираният протест срещу властта за днешния ден се състоя, информира Evromedia.bg. Гражданското недоволство започна с бурни речи и скандирания, след което тълпата се насочи към входа на Народното събрание.

Още в началото се стигна до кратък сблъсък с полицейския кордон, който отстъпи по-близо до входа на парламента и там вече хората бяха спрени. След това обаче бул. „Цар Освободител“ беше блокиран. Последваха и призиви с мегафон към хората, явно от организаторите на протеста, да се спазва ред, че протестът е срещу депутатите, не бива да се пречи на минаващите по булеварда автомобили, но това не свали особено напрежението. Имаше и обръщение специално към полицаите – че се иска промяна, но не чрез създаване на излишно напрежение спрямо хората, които си вършат работата, каквито са полицаите. Към полицаите обаче беше отправено и напомняне – бъдете граждани, преди да сте служители на някое ведомство, защото ще дойде време и служителите от системата на МВР да се борят за своите права на служба, информира Actualno.bg.

В крайна сметка хората се поуспокоиха, но все още бул. „Цар Освободител“ е изцяло блокиран. Изглежда обаче има и арестуван протестиращ. След този пик на гняв, реч държа и дисциплинарно уволнената преди 10 дни съдийка Румяна Ченалова, чието име стана известно покрай аферите „Белведере“ и „Яневагейт“.

Снимка: Епицентър

„Стигнахме до края, на края на бездната сме – те трябва да си отидат, завинаги. Защото за всички тези 10 години те показаха, че не са българи“, каза тя. Според нея, няма значение какви са политическите пристрастия на дошлите на протеста, защото става въпрос за нещо повече – трябва да се разруши старата, прогнила къща, преди да се гради новата. Ченалова се обърна и към пазещите парламента полицаи и ги попита колко пъти хората в парламента са им решили проблемите – със заплати, екипировка, оборудване. „И днес, и утре трябва да покажем, че не сме маргинали, не сме тулупи – ние сме българският народ“, завърши тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече