Германия отменя 14-дневната карантина за пристигащи от ЕС и Шенген

0

Пристигащите в Германия от ЕС и Шенгенската зона повече няма да бъдат поставяни под двуседмична карантина, както беше в случая от март, обяви Министерството на вътрешните работи, цитирано от „Гардиън“.

Новата мярка ще се прилага при условие, че пристигащият в Германия пътува от държава, в която няма високо ниво на заразени с коронавирус. Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Великобритания също са включени. Говорител на силовото ведомство на Германия предупреди, че щом се увеличи нивото на заразяване в тези държави, правилото за карантина веднага ще бъде върнато. Карантина от две седмици все още се прилага за пристигащи от други държави.

Германският Институт „Роберт Кох“ съобщи, че внимателно ще следи ситуацията в другите държави, за да предупреждава за опасните райони. Все още не са разкрити подробности за прилагането на новите правила.

Външният министър Хайко Маас ще проведе видеоконференция с колегите си от европейските държави, предимно с колегите си от държавите, където ходят най-много германци, включително Испания, Италия, Австрия, Гърция, Хърватия, Португалия, Малта, Словения, Кипър и България. Целта е да координират отварянето на границите, включително и сключване на споразумения за бързото им затваряне в случай на увеличение на заразените с коронавирус.

В сряда вътрешният министър Хорст Зеехофер съобщи, че отварят границите с Франция, Швейцария и Австрия от 15 юни. От сряда е нормализиран граничният трафик между Германия и Люксембург. Все още продължават преговорите за Дания.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече