Италия отваря границите за туристи от ЕС от началото на юни, отмени и задължителната 14-дневна карантина

0

Италия отваря страната за европейски туристи от началото на юни и отменя задължителната 14-дневна карантина, обяви правителството, цитирано от АФП.

Премиерът на Италия Джузепе Конте наложи стриктни ограничителни мерки в началото на март за спиране разпространението на коронавируса, който уби повече от 31 500 души в Италия. Мерките засегнаха всички туристи в страна, която изключително много зависи от туристическия сектор.

Въпреки че Италия никога официално не е затваряла границите и позволяваше на хората да ги пресичат по работа или здравословни причини, правителството забрани движението за туризъм и наложи на пристигащите в държавата задължителна двуседмична карантина.

През март Европейският съюз забрани на чужденците да влизат в Шенгенската зона с изключение на здравни работници и при неотложни пътувания.

Но в сряда Европейският съюз излезе с план за постепенно възстановяване на туризма през лятото, призовавайки страните членки да отворят вътрешните граници, докато в същото време препоръча външните граници на Общността да останат затворени най-малко до средата на юни.

В прессъобщението италианското правителство не отбелязва конкретно на кои чужденци ще им бъде позволено да посещават страната, но се подчертава, че новите мерки отговарят на „правния ред в ЕС“.

От 3 юни всеки от Шенгенската зона ще може да влиза на територията на Италия, но без да е необходима задължителна самоизолация. Италианците ще могат свободно да пътуват в страната, макар че местните власти могат да ограничат пътуванията, ако има увеличение на заразените с коронавирус. Движенията до и от чужбина могат да бъдат ограничени с регионална заповед.

Последното решение също е глътка въздух и за селскостопанския сектор, който разчита на 350 000 сезонни работници от чужбина.

Лобистката група Coldiretti съобщи, че фермерите вече се подготвят да организират приемането на 150 000 работници от Румъния, Полша и България.

От понеделник ресторантите, баровете и фризьорските салони отварят, което е две седмици по-рано от предварителния план. Магазините също отварят, а италианците най-накрая ще могат да посещават приятели, ако са в същия регион. Църковните служби ще бъдат възобновени, но ще трябва да се спазват правилата за социална дистанция. Джамиите също ще отворят. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 300 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет „Джонс Хопкинс“ показват над 4,5 млн. случая и повече от 307 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,6 млн. души.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече