Дълго чакана новина: БДЖ задели 4 млн.лв за ремонт на атрактивната родопска теснолинейка

0

БДЖ определя 4 млн. лева за ремонт на локомотиви, които обслужват теснолинейката между Септември и Добринище. Оферти се приемат до 11 юни, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на портала за обществени поръчки. С парите ще се финансира и обучението на 10 железничари – 5 машинисти и още толкова механици от ремонтния персонал.

В момента влаковете по 125-километровия железопътен участък се обслужват от 4 магистрални дизелови машини. Произведени и внесени от Румъния, локомотивите са на възраст няколко десетилетия. Освен работещите, два други са в ремонтните халета. След изпълнението на откритата сега обществена поръчка БДЖ ще разполага с общо 8 машини.

Линията на родопската теснолинейка  е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище.

От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече