Маринов: МВР може да следи телефоните и след края на извънредното положение

0

Става въпрос за хора, които са подложени под задължителна карантина

И след края на извънредното положение, МВР може да следи хора през телефоните и мобилните им устройства – къде се намират, на основание наблюдение и контрол на карантинна мярка заради заразна болест. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушване в комисията по вътрешните работи в Парламента.

На въпрос от БСП дали след падането на извънредното положение МВР още може да следи законно хора на основание COVID-19, отговорът на Маринов беше положителен. Той каза, че законова възможност има предвид промените, минали през Закона за здравето.

Маринов обясни, че при  отказ на даден човек да бъде карантиниран или ако е нарушил задължителна карантина, МВР има право да поиска електронно следене на мобилното устройство, което е заявило лицето. Само локализация, не съдържание на комуникация.

Снимка: Kaldata.com

„Предвидено е да става веднага след молбата на полицията, като изискването е до 24 часа да бъде уведомен компетентният съд, като според неговото решение се процедира. Търси се „един вид предварително изпълнение“, уточни Маринов.

Той гарантира, че  няма никаква опасност за свободата на гражданите, защото има съдебен контрол. Сега МВР се фокусира да следи карантинираните хора – около 20 000 в момента. Едновременно с това полицията почвала да влиза в нормален ритъм на работа – да не допуска ескалация на престъпната дейност с охлабването на мерките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече