САЩ отговори на конспирацията, че се извозват със самолети спешно американци от България: Тези самолети презареждат, не евакуират!

0

Преди дни в социалните мрежи се разпространи страховитата новина, че САЩ са изпратили правителствени самолети, които спешно да извозя американските граждани и военни в България, видя Evromedia.bg. Според „запознати“ ставало нещо страшно за страната ни и затова Великите сили евакуирали гражданите си оттук. Според разпространяващата се информация самолетите щели в определен ден и час – между 29 май и 1 юни, да кацат на нашите летища и бързо да отлитат.

Американското посолство в България веднага опроверга това подозрение, като излезе с официално изявление в официалната си страница:

По време на глобалната пандемия от COVID-19 посолството на САЩ  в София има задължението да уведомява всички американски граждани в случаите, когато в полети до Съединените щати, организирани от правителството на САЩ, има свободни места, обявиха от американското посолство в София. Това е т.нар. система MASCOT (Messaging Alert System for Citizens Overseas Tool). Три самолета за Съединените щати, организирани от правителството на САЩ, кацат тази седмица в София на връщане от други дестинации. Това са стандартни полети, а не евакуационни“, се уточнява в съобщението.

Мисията на САЩ в София продължава да оценява високо ангажимента на правителството на България да не затваря Летище София за международни полети. Полетите, организирани от правителството на САЩ, използват възможността за престой в София за презареждане. Тези полети носят приходи за Летище София и допринасят за устойчивостта на българската икономика, посочват още от американското посолство в София“, обобщават от Американското посолство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече