Странна поличба! Змии налазиха Пазарджик

0

Жители на Пазарджик сигнализираха за нашествие от змии, особено около река Марица и парковете. Живеещи в района са хванали и заснели влечуго, което по всяка вероятност е от неотровния вид смок мишкар. Полезно за хората животинче, което се храни с гризачи, но стряскащо на вид за повечето хора.

Става дума за малък екземпляр и е много вероятно наблизо да има гнездо с още такива. Хората молят ресорните институции да изпратят екип, който да изнесе останалите змии в природата, за да не уплашат някого.

Водни змии пък са забелязали работещите в парк „Стадиона“ в града. Те също са неотровни и не могат да навредят на човека, но служителите предвидливо предупреждават, за да няма стреснати от неочаквана среща с пълзящите твари.

От 17 вида змии в страната ни само 4 са отровни и те обикновено не се срещат в населени места. Нито една не напада сама, хапят при самозащита. Хората обаче се страхуват от тях.

Ако видите змия, позвънете на 112. Оттам би трябвало да предадат сигнала в съответната ресорна служба с подготвени спасителни екипи. Практиката е те да улавят животните и да ги изнасят в природата извън населените места.

Според народния фолклор змията носи много и различни символики. От една страна тя се свързва с греха. Тоест, ако видите змия, трябва да се замислите за действията си и дали с тях не вършите нещо неправилно спрямо близките си. Според други поверия, ако видите змия малко след смъртта на починал близък, то това е знак, че душата му е в покой и е преминала в Рая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече