Признанието дойде! „Кориере дела Сера“ потвърди: България е сред победителите в Ковид-кризата!

0

Три месеца след началото на корона-кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент „победиха” по-богатите. Това пише италианският в. „Кориере дела Сера”, цитиран от в. Монитор. В материал, озаглавен „Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи”, изданието твърди, че „по-слабите държави” имат по-малко жертви на COVID-19, тъй като са въвели по-рано строги мерки. Румъния, България, Гърция, Албания, Унгария и Словакия имат много по-малко смъртни случаи, причинени от коронавируса, за разлика от „по-богатата част” на Европа като Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Белгия, Дания и Великобритания, пише вестникът.

„Късмет? Може би. Вероятно по-малко заразени хора са заминали за Централна и Източна Европа през ключовите седмици на януари и февруари”, се казва в материала. Подчертава се, че според данните, някои държави били наясно с уязвимостта на своята система за здравна защита и затова не са подценили ситуацията на Испания и Италия, а решили да приложат строги правила още на ранен етап.

Вестникът дава за пример датата 15 март като „вододел” на двата подхода в Европа – източния и западния. Тогава Италия вече беше дала 1 809 жертви на COVID-19 и имаше 24 000 заразени, в Испания смъртните случаи бяха 294 и 7 988 заразени, Франция – третата от най-силно засегнатите държави, обяви 127 смъртни случая от коронавирус и 5 423 положително тествани, докато „останалата част на Европа смяташе, че е незасегната”.

Много държави в Европа мълчаливо се съмняваха, че епидемията в южната част на континента е резултата от липсата на организация в тези страни, пише в материала. Според индекс на университета в Оксфорд, който следи реакцията на държавите по света на предизвикателството COVID-19 и ги оценява от 1 до 100, като най-високата оценка е максимално затваряне, Албания има 84 точки, Словакия – 71, Румъния – 67, Полша – 60, Унгария – 59, Гърция – 57. Ситуацията в богатите държави е по-различна: Германия има 37 точки, Франция – 50, Белгия – 53, а Великобритания – 11. Затягането на мерките в Западна Европа настъпи в края на март – десет дни, след като стана ясно, че епидемията не е проблем само на Италия или Испания. Вече има данни, че икономически силните европейски държави ще платят скъпо за подценяването на ситуацията, а предпазливостта на по-бедните страни ще бъде възмездена. В материала се посочва, че според уебсайта „Worldometer”, на 1 милион души население Албания има 11 смъртни случая, а Великобритания- 536, Гърция – 16, а Белгия – 795, Словакия – 5, а Франция – 432.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече