ЕС: Пандемията от коронавирус е нова заплаха и влошава сериозно ситуацията със сигурността в Европа

0

ЕС счита, че ковид-кризата увеличи необходимостта от по-силна система за сигурност и отбрана в Европа

Коронавирусът обърка плановете и приоритетите на мнозина, но тази ситуация може да се отрази най-тежко на стремежа на Европейския съюз да изгради по-силна и независима армия. От няколко години насам, особено след като Доналд Тръмп дойде на власт, европейските лидери се стремят да обезпечат собствената си сигурност. Но дори преди разразилия се коронавирус, имаше спекулации, че ЕС ще трябва да намали военните разходи в новия седемгодишен бюджет. Brexit също допринесе за този процес, пише американското издание The New York Times.

Сега, когато пандемията засегна толкова много икономиката, борбата за бюджетa ще бъде още по-ожесточена, прогнозират експерти. Най-вероятно ще се даде предимство на икономическото възстановяване и борбата срещу безработицата. Брюксел продължава да се застъпва за борба с изменението на климата. А военните разходи, напротив, вероятно ще намалеят. Преди седмица обаче ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви, че коронавирусът само ще увеличи необходимостта от по-силна система за сигурност и отбрана в Европа. Според него пандемията е нова заплаха и само ще влоши ситуацията със сигурността. Освен това, поради хаотичния подход на САЩ към борбата с коронавируса, пострадаха и европейците.

Пандемията се превърна в пореден пирон в ковчега на европейското доверие в американското лидерство“, цитира думите на бившия министър на отбраната на Полша Радослав Сикорски изданието. „Но ако идеята за европейска автономия беше засилена благодарение на кризата, тогава нейната способност за финансиране беше замразена“. От своя страна американските политици са категорични: ако Европа няма пари за това, тогава тя не отнася сериозно към него. Преди две години в Европа бяха създадени две програми: Pesco за колективно снабдяване и инвестиции във военната сфера, която беше финансирана от участващите страни, и Европейският фонд за отбрана в тази област с финансиране от паневропейския бюджет. Освен това заедно с НАТО ЕС стартира инициатива за мобилност, благодарение на която тежките оръжия трябва да могат да се движат бързо из Европа в случай на конфликт с Русия. Но още преди пандемията, включително поради Brexit, Европейската комисия заяви, че ще намали бюджета за отбрана с повече от половината. Например бюджетът вече е намален за инициативата за мобилност и сега дори може да бъде намален до нула.

В Европа сега обсъждат възстановителен фонд, а не отбрана. Може би заради пандемията новият бюджет няма да е за седем години, както е планирано, а за една или две години. Но кризите, предшестващи пандемията, не изчезнаха, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава и ги изброява: от Русия и Китай до киберсигурност, тероризъм, граждански войни в Либия и Сирия. Той е уверен, че инвестициите във военната сфера сами по себе си могат да дадат тласък на икономиката. Той обаче отбелязва, че Европа няма да успее да се защити и следователно НАТО не може да бъде заменена. И други експерти също отбелязват, че ако се съди по трудността, с която се обсъждаше военният бюджет в Европа преди пандемията, тя не може да се справи без САЩ.

Самите САЩ разбират, че в настоящата ситуация ще бъде трудно да се изисква от европейците да изразходват 2% от БВП за отбрана – например от Италия. Но няма да е лесно за държавите да се справят с натиска върху бюджета. Отношенията в НАТО могат да ескалират. Освен това самите държави най-вероятно ще се концентрират върху азиатското направление. И е малко вероятно да успеят да държат отбраната на два фронта. Дори в САЩ хората ще се замислят какво е това сигурност, ако един вирус е успял да убие повече хора, отколкото което и да е конвенционално оръжие би могло за този период от време, пише New York Times.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече