ЕК свали милиони фалшиви реклами за лечение на коронавируса от интернет мрежата

0

Европейската комисия обяви, че „милиони фалшиви реклами“ в Европейския съюз са премахнати по нейно искане в сътрудничество с националните органи за защита на потребителите. По инициатива на Комисията асоциациите преглеждат милиони уебсайтове и платформи, за да открият реклами, които манипулират информация за популяризиране на фалшиви продукти в контекста на пандемията на коронавирус.

 Милиони фалшиви реклами са блокирани след скрининга заяви ЕК. Резултатите от проверката разкриха 88 уебсайта с фалшиви продукти за лечение на коронавирус, 30 сайта с фалшива информация за вируса като 24 са уебсайтовете, за които се подозира, че използват нелоялни практики за повишаване на цените.

В акцията са участвали институциите за защита на потребителите във всички 27 държави-членки на Евросъюза. Специално внимание е обърнато на офертите за маски, дезинфекционни гелове и други видове предпазни средства, както и на продукти, които обещават лечение от COVID-19.

Еврокомисията заяви, че този ход е доказателство за добро сътрудничество с онлайн платформи като Google и Amazon. „Повечето онлайн платформи отговориха положително на призива на Европейската комисия за справяне с измамите и фалшивите оферти и показаха ясен ангажимент за премахване на вредното съдържание. Въпреки това, както показа този скрининг, измамниците продължават да намират начини за използване на уязвимостите на потребителите, заобикалят алгоритмите и отварят нови уебсайтове“, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс.

Той призова потребителите да бъдат наясно с наличието на онлайн измамите, особено в контекста на пандемията. „Като потребители трябва да сте наясно, че няма вълшебни лекарства в интернет“, каза Рендерс.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече