Разкри се! Рибата във Варненското езеро измряла заради повишено съдържание на амониев азот

0

Пробите на водата във Варненското езеро показват повишено съдържание на амониев азот на 19 и 20 май. В доклада на Басейновата дирекция „Черноморски район“ пише, че високото съдържание на това вещество оказва токсично въздействие и в комбинация с кислородния дефицит се е стигнало до масовото измиране на рибите, предаде БНР.

Посочва се,​ че анализите не могат да се обвържат еднозначно с локалното влияние на повредения тръбопровод за отпадни води. Десислава Консулова, директор на Басейновата дирекция „Черноморски район“, заяви: „Като хипотеза съществува замърсяването да е предизвикано от локален източник на замърсяване, но компетентни по точковите източници на замърсяване са РИОСВ. Те ще дадат най-пълна информация. Резултатите за биологичната потребност от кислород излязоха в нормите.

Най-влошено състояние на водата е констатирано в района на измрялата риба по отношение на азот амониев. До Варненско езеро – Терем КРЗ и 500 метра източно от Терем. Там е констатирано отклонение от нормите по Наредба №4. А в участъка на аварийния изпускател, откъдето се изливат тези отпадни води, показателите на водата са само азот амониев.

Всичко друго е в рамките на нормите. Мониторингът е ежемесечен. Към настоящия момент няма отклонения от фоновите стойности. Абсолютно всички резултати, които се получават в Басейнова дирекция, са от акредитирана лаборатория, Регионална лаборатория – Варна към Изпълнителна агенция по околна среда“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече