Експерти по сигурността: Идва опасност от биотероризъм заради Covid-19

0

Експертите от Съвета на Европа предупреждават за опасност от засилване на биотероризма след пандемията. Те призовават страните членки да се подготвят за борба при евентуално нападение с биологично оръжие, като се включат в учения за отработване на реакция при подобни ситуации. Традиционните терористични заплахи вече няма да са същите, смятат експертите.

Съветът на Европа предупреди за потенциално увеличаване на използването на биологични оръжия, като вируси или бактерии, когато отмине пандемията от коронавируса. Експерти по сигурността на Организацията предупредиха, че глобалната криза с Ковид-19 може да увеличи използването на биологично оръжие от терористи в бъдеще.

Пандемията показа колко уязвимо е съвременното общество към вирусни инфекции и техните отражения, се казва в съобщение на комисията по борба с тероризма на Съвета на Европа. Няма причина да се смята, че терористичните групи ще забравят поуките, извлечени от тази пандемия, коментират от комисията. Щетите биха били бързи и потенциално глобални, добавят те.

Снимка: www.opengovasia.com

Германските агенции за сигурност все още не откриват признаци, че подобни атаки са в действие, се казва в изявлението. Умишлената употреба на причинители на болести – като вируси или бактерии – като терористичен акт, може да се окаже изключително ефективна. Щетите за хората и икономиките могат да бъдат значително по-големи от тези на традиционната терористична атака, предупреждават от организацията. Европейските държави се нуждаят от координирани усилия.

Експертите по сигурността на съвета призоваха европейските държави да реагират с по-силен и координиран отговор на тази заплаха. Те призоваха специално 47-те държави-членки на Съвета на Европа да се подготвят за борба с нападение срещу биологично оръжие, като се включат в учения за отработване на ситуацията. Генералният секретар на ООН Анониу Гутеришс също заяви наскоро, че вижда нарастваща опасност от атаки на биотероризъм, които имат за цел да създадат пандемия, подобна на тази на коронавируса.

tvevropa.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече