Италианският боклук „вкара“ Прокуратурата в дома на зам.-министъра на околната среда и водите

0

Мащабна акция на Специализираната прокуратура се провежда на територията на цялата страна, съобщава БНТ. По първоначална информация разследващи са влезли в къщите на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков в Ботевград и в Правец.

Претърсвания и изземвания се извършват и на много други адреси. Най-вероятно разследването е срещу организирана престъпна група. Версиите са свързани с разследването на италианския боклук, който се озова нелегално в България.

bTV съобщава, че жандармерия е влязла в административната сграда на компанията „Приста ойл“ и в къщата на нейния собственик Пламен Бобоков. От дома му са иззети документи. Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец, са търсени документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци.

Специализираната прокуратура извършва действия по претърсване и изземване и в Министерство на околната среда и водите в София. Това става месеци след като от министерството бе изведен и по-късно арестуван вече бившият министър на околната среда Нено Димов. Той беше обвинен за водната криза в Перник. „Не съм задържан, оказвам съдействие. След водата темата са отпадъците. Има образувано досъдебно производство. Мога да кажа само, че от 2 месеца отговарям за дирекцията за отпадъците“, заяви Красимир Живков на излизане от МОСВ, след което се качи в автомобил на прокуратурата. По сходен начин беше отведен и Нено Димов, като по-късно беше обявено, че ексминистърът остава задържан.

Заради делото срещу Димов през януари  бе разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Именно той бе посочен от адвокатите на Нено Димов като човека, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

Пред разследващите Живков обяснил, че пернишкото ВиК-дружество е предлагало какво количество вода от язовир „Студена“ да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града. Зам.-министърът отрече пред медиите да е задържан и обясни, че съдейства изцяло на разследващите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече